Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorbuller och veteranskotrar – fartfylld folkfest i Parteboda

Avgaser, motorbuller och skotrar från 1960-talet. Det var några av sakerna som besökare från såväl Sundsvall som Storlien fick uppleva på Partebodas veteranskoterrace under lördagen.

Annons

För fjärde året i rad arrangerade Parteboda byförening en tävling för veteranskoterförare. Publik och deltagare kom från såväl Sundsvall som Storlien för att umgås, äta hamburgare och titta på de gamla fordonen.

– Det är svårt att säga hur många som är här, men i fjol hade vi mellan 800 och 1 000 besökare och det är nog ungefär lika många i år, säger Nathalie Malmberg, en av tävlingsledarna.

Tävlingen genomfördes i både dam- och herrklasser. Beroende på hur gammal skoter som föraren hade delades hen in i en av tre kategorier. Skotrar upp till årsmodell 1969, skotrar från år 1970 till 1979 samt skotrar från år 1980 till 1990.

Läs också: Populär veteranskoterträff i Parteboda

– Det började som en liten tävling, men det har ökat för varje år. Nu har vi nästan 40 starter och det var flera som ville vara med men som inte fick eftersom de inte fick plats, säger Nathalie Malmberg och fortsätter:

– Vi kanske får försöka tänka om till nästa år och försöka göra så att fler kan vara med. Ändå har vi släppt in fler deltagare i år, men det är jätteroligt att det ökar så mycket.

Under racens gång fick skoterförarna bland annat köra puckelpist, balansera skotern på en vippbräda och stanna vid en kontroll för att pricka hinkar med bollar innan de fick köra vidare. Ångebon Göran Josefsson deltog för första gången.

Läs också: Bristen på snö ger ledproblem för snöskoteråkare

– När jag fyllde 50 år så blev jag anmäld av mina barn, så då var jag tvungen att skaffa mig en äldre skoter. Men det här har gett mersmak så det är något jag hade tänkt fortsätta med, säger han och fortsätter:

– Tyvärr gick själva loppet mindre bra. Jag kom inte riktigt fram i mål. Det är en väldig skillnad på skotrar från 1966 jämfört med i dag. Det är mycket som kan gå sönder.

Helt lottlös blev Göran Josefsson dock inte. Tillsammans med deltagaren Christian Eriksson fick han pris för mest sevärda ekipage. Andra av vinnarna under dagen var Camilla Jonsson, Kent Jonsson, Linda Borthan, Mikael Berg, Ulrika Dahlqvist och Anders Johansson.

Läs också: Ångepolisen kraftsamlar för att stävja fylla i skoterspåren