Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorintresserad tjej: Jag är otroligt less på att bli förnedrad av män – även tjejer kan ha olja på händerna

"Har du tappat all kvinnlighet i kroppen?", fick jag höra av min kära farbror när jag hade träskor, arbetsbyxor och olja på händerna.

Jaha, jag har nog totalt missuppfattat hur sånt här fungerar. Så enbart för att jag är kvinna så måste jag byta om från mina arbetskläder innan jag ska åka ner och käka middag hos min farmor?

Men om min bror, min kusin, farfar, pappa och farbror kommer i arbetskläder varje dag är det okej?

Jag är så otroligt less på att bli förnedrad och att människor, framför allt män ska komma och berätta saker för mig som jag redan vet. Att det fortfarande, år 2018, finns normer som är så gammaldags så det bara sjunger om det.

I varje människas huvud är det inpluggat sen födseln att män ska kunna skruva och inte kvinnor. Punkt! Men så är det inte längre, i dag är det inget konstigt att tjejer i min ålder har fordon som intresse och att grabbarna är intresserade av mode och smink.

Men fortfarande finnas personer som tycks ha rätt att droppa onödiga kommentaren och anser sig få ha en åsikt bara för att personen i fråga inte tycker att det är enligt "normerna" att en kille gillar mode. 

Vi ser tillbaka på situationen jag nämnde i början. Vad skulle jag göra åt saken? Då hela släkten stod i hallen och stirrade på mig blåögt. Ingen som sa ifrån, ingen som höll med. Kanske hade de inget att säga? Eller så kanske de inte reagerade på den opassande kommentaren min farbror slängde ur sig?

Jag kände mig i alla fall inte självsäker nog för att säga ifrån, men tro mig, jag ville.

Då kommer vi till det som kanske vissa tycker, att han är ju en 50-årig gubbe från landsbygden, vad mer kan man förvänta sig?

Ja, att inte bli kränkt kanske är en bra start?

Varför sa jag inte ifrån? Jag vet faktiskt inte, jag kanske var rädd. Men för vad? Jag har ju lika mycket rätt att ha en åsikt som han har.

Men jag hoppas att genom den här texten kunna uppmana andra att våga säga ifrån när någon slänger ur sig en totalt onödig kommentar.

Även om det inte syns på människan du säger till så kan jag nästan garantera att hen kommer ta åt sig. För det är ofta så att de människor som säger såna grejer aldrig blivit tillsagda förut.

Så vad tycker du? Har jag verkligen tappat all kvinnlighet i kroppen eller var det han som tappade sin manlighet genom att säga så som han gjorde?

Motorintresserad tjej, 16 år

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel