Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motormännen: "Folkomrösta om gamla E4 genom centrala Sundsvall"

Motormännen vill ha en folkomröstning för att stoppa planerna på att ta bort två körfält på gamla E4 genom stan.
Men politikerna säger nej.
– De går emot folkviljan, säger Claes Håkan Sjölund på Motormännen.

LÄS OCKSÅ: Låt oss folkomrösta

Sedan Sundsvallsbron byggdes har debatten rasat om gamla E4 genom stan. Den politiska majoriteten i kommunen har bestämt att vägen ska bli hälften så bred, dagens fyra filer ska bli två.

LÄS OCKSÅ: Fyra filer är två för mycket

Men Motormännen protesterar och hävdar att politikerna gör fel, eftersom en majoritet av Sundsvallsborna enligt organisationen vill ha kvar vägen som den är. En avsmalnad väg skulle innebära trafikkaos, långa bilköer och sämre miljö i stan.

LÄS OCKSÅ: "Fler borde ta cykeln"

– Köerna på vägen är långa redan i dag, hur ska det då bli med två filer? undrar Claes Håkan Sjölund, kassör på Motormännen i Sundsvall.

Föreningens namninsamling i protest mot politikernas planer har redan fått in över 5 000 namnunderskrifter. Det innebär att man snart samlat ihop tillräckligt för en folkomröstning.

Om tio procent av de röstberättigade begär det måste fullmäktige nämligen pröva om en folkomröstning ska hållas. I Sundsvall motsvarar det 7 700 personer. Haken är dock att en tredjedel av politikerna i kommunfullmäktige också måste vara för folkomröstningen.

Och intresset bland politikerna är litet.

Moderaterna och Liberalerna är emot en tvåfilig väg men vill ändå inte ha en folkomröstning.

– Det är en för stor och dyr apparat, säger Lars Holmgren (L).

– Det är för sent eftersom fullmäktige redan har röstat för en tvåfilig väg. Bollen ligger hos Trafikverket, menar Gunilla Mohlin (M).

Motormännen tycker det är tråkigt att det politiska motståndet mot den tvåfiliga vägen är så lamt, eftersom det folkliga motståndet är så starkt. Om en folkomröstning skulle gå att genomföra skulle planerna för gamla E4 aldrig bli verklighet, enligt Claes Håkan Sjölund.

– Absolut inte, folket vill definitivt ha kvar fyra filer genom stan, säger han.