Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorsporten har format hennes liv

Bilar och motorsport är och har varit en stor del av Carin Edlunds liv. Hon har varit involverad både som tävlingsförare och funktionär i många år. Carin från Skönsberg bor numera året runt vid Tranviken med fin havsutsikt. På lördag fyller hon 60 år.

Carin Edlund gillar fart och har ofta stått på startlinjen med snabba bilar. Hon var startsnabb redan som nyfödd och kom till världen lite för tidigt. Hon fick starta tillvaron i en kuvös.

Det ordnade upp sig och Carin fick en bra uppväxt i Skönsberg. Hon hade inga syskon. Hennes pappa var servicechef på Elektro-Helios och hennes mamma arbetade bland annat som städare på de regionala isbrytarna. Carin tyckte om fartfyllda lekar och var en liten tuffing bland kompisarna.

– Jag vet att jag åkte skidor väldigt tidigt, jag älskade att åka fort utför backarna och visst fick jag mina smällar. Sedan blev Skönviksbacken som ett andra hem.

Carin blev bra på slalom, men hon tävlade aldrig.

Efter grundskolan i Skönsberg valde hon kontor- och distributionslinjen på Hedbergska skolan. Carin tyckte om siffror och matematik så det var ett naturligt val i gymnasiet. Hon fick jobb direkt efter gymnasiet.

Det var Energiverket som anställde henne sedan hon praktiserat där som kontorsbiträde.

Hon flyttade hemifrån och tog körkortet så fort det var möjligt. Sundsvalls Verkstäder blev Carins nästa arbetsgivare och senare CSN. När Carin var 19 år så träffade hon Roland”Drutten”Sjödin. Han var ett välkänt namn inom motor och i synnerhet bilsporten i Sundsvall.

Carin åkte med som passagerare på Rolands motorcykel innan hon skaffade en egen Kawasaki 650 cc.

Roland var kartläsare i rally och Carin kom in i motorsporten. De två följdes åt som mycket engagerade i SMK Sundsvalls verksamhet, både som tävlingsförare och funktionärer inom flera discipliner.

– Jag tog tävlingslicens för folkrace 1982 och sedan var jag såld. Jag älskar adrenalinkicken i startögonblicket, förklarar Carin.

Carin tävlade i folkrace, snöskotercross och bilrally, både som kartläsare och som chaufför. Hon köpte en VW Golf rallybil och hade goda fram- gångar. I hennes prisskåp finns mängder av pokaler.

Hon vann bland annat DM i rally ekonomi i kamp med de man- liga kollegorna några gånger.

Carin höll på med allt möjligt tävlande fram till och med 1993. Livskam- raten Roland avled 1994 och det blev ett hårt slag för Carin.

Tävlingen ”Druttens minne” instiftades av SMK Sundsvall för att hedra och minnas den populäre profilen.

Även om hon slutat som aktiv förare så har Carin fortsatt som funktionär inom motorsporten.

Sedan sju år tillbaka är hon särbo tillsammans med Kjell Jansson som delar hennes passion för bilar. Båda hjälper till när bilklubben Hillbillys i Timrå har arrangemang.

Kjell, Carin och stratfordshire terriern Sniffy reser många mil tillsammans i husbilen sommartid.

Carin bor numera året runt i det hus vid Tranviken som hennes pappa byggde. Hon är anställd av Försäkringsverket IT. Hon har en avspänd attityd till att fylla 60 år och är allmänt nöjd med tillvaron.