Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP-förslaget: Ta bort p-platser och ersätt vägar med bussgator – "Bilismen kan bli överflödig"

Bussgator som ersätter vägar, skrotade p-platser och cykelburen shopping.
Så blir Sundsvalls stadskärna mer levande – åtminstone enligt Miljöpartiet.
– Bilismen kan bli överflödig, säger Maria Algotsson.

De planerade förändringarna av gamla E4 – smalare körfält, färre filer och sänkt hastighet – har orsakat högljudda protester och delat upp Sundsvallsborna i olika läger. Nu pekar Miljöpartiet ut den omstridda vägen som ett typexempel där man vill prioritera bussarna.

– När kommunen tar över en statlig väg, anlägger en ny eller ser över befintliga vill vi alltid att det ska utredas om det kan rymmas en bussgata, säger Maria Algotsson.

Hon fortsätter:

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att man samarbetar med framför allt busschaufförerna om vart det är problematiskt att komma fram och var det skulle vara jättebra med en bussgata.

Enligt henne krävs ett nytänk i kommunhuset – som inte "utgår från bilismen hela tiden".

– Det ska vara en stad för människor, inte bilar. Väldigt stora ytor används till bilismen som man skulle kunna ha till gröna ytor, bostäder, lekparker och träffpunkter.

Pratar vi parkeringar eller pratar vi vägar?

– Vi pratar både och.

En del i visionen är anpassade trafikljus som "slår om till grönt när bussarna kommer".

– Vi förstår de som ser att det är omöjligt att ta bussen och hinna med sitt livspussel. Syftet med till exempel bussgator är att folk ska se fördelarna med att åka buss. Om man ser till att kollektivtrafiken är attraktiv kommer det att vara överflödigt med så många parkeringar och man behöver inte ha lika mycket vägar där både bilar och bussar kör.

Miljöpartiet ser också framför sig hur shoppingsugna ställer bilarna på pendlarparkeringar i stans utkanter – för att sedan hyra cyklar till och från Stenstan. På frågan om hur en cyklist som varit och storhandlat gör i praktiken svarar Algotsson:

– Många tycker vi är ute och cyklar då... men om man nu ska handla mycket kan man ha cykelvagn, cykelväskor och ryggsäck.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.