Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: När det är varmare på Nordpolen än i södra Sverige är det illa – flygskatt är nödvändigt

Flera av våra grannländer har redan infört en flygskatt men här har åtgärden orsakat het debatt. Ilska, osanningar och hot om misstroendevotum har varit en del av de borgerliga partiernas repertoar. Detta trots att det finns en bred politisk samsyn om att Sverige ska vara helt fossilfritt senast 2045.

Flygskatten som införs nu är en absolut nödvändighet. Vintern 2018 har varit varmare på Nordpolen än i Göteborg, Arktis is smälter och torkan slår mot Afrikas horn. Klimatförändringarna är inget som kommer inträffa sen, de är redan här. Om ingenting görs riskerar vi en okontrollerbar utveckling som påverkar människor, djur och växtarter på ett förödande vis. Vi måste minska utsläppen nu.

Debatt: Designbloggaren: Varje gång vi shoppar från Wish skapar vi en värld vi inte vill leva i

Utsläppen från våra internationella flygresor har ökat explosionsartat med ungefär 80 procent sedan 1990 och det är uppenbart för alla som bryr sig om planetens välmående att utvecklingen måste brytas.

Flygbranschen, Moderaterna och Centerpartiet har högljutt försvarat flygets skattesubvention med inkonsekventa utspel där fakta har offrats och bisarra slutsatser dragits. Det mest verklighetsfrånvända påståendet kom från Kristdemokraternas företrädare Sara Skyttedal som hävdade att lösningen på flygets klimatpåverkan är att flyga mer.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Lyckligtvis visar flera opinionsundersökningar att svenska folket är mer insiktsfulla än så. En majoritet av svenskarna är positivt inställda till flygskatten. Och stödet för flygskatten ökar enligt senaste undersökningen från Novus. 15 procent av svenskarna undviker idag att flyga under semestern på grund av klimatet, enligt en ny undersökning från SvD/Sifo. Många tycker liksom vi att det är orimligt att flygresenärer bara betalar en tjugondel av vad svenska bilister betalar för sina klimatutsläpp.

Fler och fler gör vad de kan för att rädda världen och det måste märkas i politiken. Nu införs flygskatten och vi miljöpartister jobbar vidare för att sänka utsläppen ännu mer, både från flyget och övriga sektorer. Klimatet kan inte vänta.

Amanda Lind, partisekreterare och riksdagskandidat MP Västernorrland

Johanna Thurdin, kommunfullmäktigekandidat MP Sundsvall

Elisabet Zemturis, kommunfullmäktigekandidat MP Timrå

Läs också:

V: Vi utmanar alla partier att skriva på Klimatriksdagens värdegrund

Vårt miljötänk är en fis i rymden – och negativt för plånboken

Tåget är billigare och mer pålitligt än flyget – och framför allt snällare mot klimatet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel