Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Nu ska det bli enklare att återvinna

Återvinning ska gå snabbt, enkelt och vara ett naturligt inslag i vardagen. För att bygga ett tryggt och hållbart samhälle i morgon måste vi bli bättre på att ta tillvara på våra resurser i dag. Fastän detta är självklart är återvinning ofta förknippat med besvär. Många behöver kånka med sig sina sopor för att besöka en smutsig återvinningsstation som ligger alldeles för långt bort. Har man ingen bil kan detta vara en tröskel som förhindrar återvinning.

Vi vet att många vill mer men då krävs konkreta verktyg. Utan dessa verktyg kan man tala högt och brett om högre mål utan att för den delen åstadkomma mycket förändring. Med den bakgrunden remitterar vi nu ett antal förslag;

■ Fastighetsnära insamling ska bli huvudregel. När återvinningsstationerna är för långt borta blir det svårt att återvinna. Dessa stationer erbjuder dessutom ofta en för dålig service då de deras renhållning lämnar mer att önska. Därför ska insamling nära hemmet bli huvudregel. Det finns ett flertal tekniska lösningar som skapar goda förutsättningar för att det på ett kostnadseffektivt sätt ska gå att samla in avfallet närmre fastigheter. 

För Plus-kunder: Har tröttnat på snusket vid återvinningen – ansöker om kameraövervakning: "Tror folk skärper sig då"

■ Insamling i populära friluftsmiljöer. Många populära utomhusmiljöer blir tyvärr förstörda av skräp som slängs där. Exempel på sådana är våra stränder och parker. I anslutning till välbesökta utemiljöer ska också återvinningsmöjlighet finnas för att minimera nedskräpning.

Det är producenterna som ska bära det ekonomiska ansvaret för insamling.

■ Skärp producentansvaret och förbättra uppföljningen. Det är producenterna av tidnings- och förpackningsmaterial som bär ansvaret för insamling. I dag betalar många extra för att få en servicenivå som bättre överensstämmer med moderna behov. Så ska det inte vara! Det är producenterna som ska bära det ekonomiska ansvaret för insamling. Vi föreslår att detta skärpta ansvar ska ta plats under ett tillståndspliktigt system vilket gör det lättare för Naturvårdsverket att bedriva tillsyn och föra statistik.

För Plus-kunder: Efter kaoset på återvinningsstationerna – nu lovar ansvariga bättring

■ Ställ högre krav på förpackningsdesign. Genom att förtydliga vilka krav som ställs på förpackningsdesign ska onödiga förpackningar försvinna och andra bli lättare att återvinna. Det innebär att vi kan ta bättre tillvara på våra resurser. Det skärpta producentansvaret kommer också ge incitament för producenterna att tillverka smartare förpackningar.

Dessa förslag kommer förenkla folks vardag. Med närhet till återvinningen kommer fler att återvinna mer och då kan vi gemensamt ta tillvara på våra viktiga resurser. Smart grön politik gör det lättare att göra rätt för det är vara då vi tillsammans kan möta våra utmaningar.

Karolina Skog, miljöminister

Johanna Thurdin, ordförande Miljöpartiet Sundsvall och förstanamn på kommunfullmäktigelistan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Det hör till sunt förnuft att inte slänga sitt skräp om det är fullt

Slarv eller organiserad dumpning på återvinningsstationen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel