Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Ta ställning till hur mycket du vill smutsa ner jorden

Har du tagit ställning till hur mycket du vill påverka nedsmutsningen och uppvärmningen av vår jord? Hur mycket oväder och folkvandringar vill du vara med och skapa?

Vi får olika siffror när det gäller Sveriges andel av den globala nedsmutsningen. Ibland kan man läsa att Sveriges utsläpp minskar och nästa gång läser man att de ökar. Det blir väldigt förvirrande!

”Allt går att visa med statistik” heter det ju, men då är det viktigt att veta vad som finns bakom siffrorna. I det här fallet med Sveriges andel av den globala nedsmutsningen, är det i det ena fallet medräknat bara de utsläpp som görs i Sverige, vilka är låga jämfört med många andra länder.

Debatt: Så blir du klimatsmart – för det är vi som kan rädda världen

I det andra fallet är det medräknat hur mycket vi svenskar smutsar ner på jorden totalt. Då tar man med vår konsumtion av saker som är producerade i andra länder, och som genererar nedsmutsning där, och man tar med svenskarnas flygresor i världen. Då hör svenskarna till dom som bidrar mest till nedsmutsningen.

Överkonsumtion och flygning är två saker som man enkelt kan ta ställning till som enskild individ: "Hur mycket vill jag vara med och bidra till den globala uppvärmningen?"

För bara 50 år sedan fanns inte den överkonsumtion vi har idag, och vi flög inte på semester. Det fungerade bra då med!

Insändare: Vi kan inte strunta i miljön bara för att vi är små

För att stoppa nedsmutsningen/uppvärmningen av vår jord, kan du bestämma dig för att bara handla det du verkligen behöver. Om vi ändrar vårt beteende nu, så kan vi fortsätta att åtnjuta den utveckling och teknik som finns, men utan överkonsumtion. Varje gång du plockar en vara från en hylla i affären, så startar en kedja – handlaren beställer en ny vara för att fylla den tomma platsen. Varan produceras (ofta i ett annat land) och transporteras till ”din” affär. Det genererar utsläpp både vid produktionen och transporten. För att inte tala om alla onödiga sopor som det blir och som ska hanteras. Kommer du att använda det du handlade eller hamnar varan oanvänd i ett skåp? Handlar du en ”senaste modell”, fast den du har fungerar? Eller är du bara sugen på att shoppa? Fundera, och ta ställning till hur du vill göra framöver!

Insändare: Miljödebatten har kränkt mig – nu köper jag så mycket plastpåsar jag kan

För att stoppa nedsmutsningen/uppvärmningen av vår jord, kan du bestämma dig för att bara handla det du verkligen behöver. Om vi ändrar vårt beteende nu, så kan vi fortsätta att åtnjuta den utveckling och den teknik som finns idag, men utan överkonsumtion.

Har du kollat alla härliga semestrar som går att göra utan att flyga?

Vi ska inte sluta att njuta av livet, men vi kan ta ställning till att leva livet på ett miljövänligare sätt! Själv tycker jag att livet blir mycket enklare att leva med färre saker att hålla reda på, och jag har gjort helt underbara resor med tåg, båt och cykel. I Transibirien, Svalbard, Europa, Norge och vårt eget vackra Sverige.

Ingen kan göra allt – men om vi är många som gör lite, så blir det jättemycket tillsammans!

■■ Följ ST Debatt på Facebook 

Elisabet Zemturis

ordförande, Miljöpartiet Timrå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel