Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Tre förslag för att gynna ekologisk, klimatsmart och närodlad mat

Varje förälder som på morgonen skickar i väg sina barn till skolan eller förskolan vill känna sig säker på att barnet kommer äta ordentligt under dagen, så hen växer bra och orkar med hela skoldagen. Bra mat i skolan och förskolan innebär så mycket mer än kliniskt framräknat näringsinnehåll, det är riktig mat utan onödiga tillsatser som barnet gillar och kan äta i lugn miljö. En grundregel för god mat är bra råvaror och engagerade kockar.

Maten är också en nyckelfråga när det gäller klimatet. Om vi ska klara klimatmålen och överlämna en planet där våra barn och barnbarn kan leva ett gott liv, så måste vår matproduktion blir mer klimatsmart.

Jämfört med andra länder ställer Sverige höga krav på djurskydd och miljöhänsyn inom matproduktionen. Detta är något att vara stolt över. Men vi måste bli bättre på att ställa sådana krav när vi köper in mat till skolor, vården och äldreboenden. Om vi fortsätter köpa in billig mat som transporterats långt så har vi ju inte vunnit något.

I Sundsvall har eleverna vid Sankt Olofsskolan tagit initiativ till att införa en vegetarisk dag. Miljöpartiet ser positivt på sådana initiativ. Genom att minska köttkonsumtionen och öka andelen vegetariskt har vi råd att låta det kött vi äter vara av högsta kvalitet – ekologiskt och närproducerat.

Vår erfarenhet är att när man börjar ställa kvalitetskrav på maten gynnar det också svensk matproduktion, som är producerat med högre djurskydd och miljökrav, oavsett om kraven handlar om ekologiskt, närproducerat, klimat eller djurskydd. Att kräva GMO-fritt eller att antibiotika inte ska få ges djuren slentrianmässigt är krav som gynnar svensk produktion.

Miljöpartiet har tre förslag för att gynna ekologisk, klimatsmart och närodlad skolmat:

Fler skolkök

Ett eget kök på skolan är viktigt för att laga god och bra skolmat som eleverna vill äta. Miljöpartiet vill att de 1,2 miljarder kronor som i dag går till Eskil Erlandssons satsning Matlandet Sverige och som mest gått till PR kring svensk mat, i stället ska gå till att bygga nya skolkök och att anställa kockar. Dessa pengar bör därför bli en pott för lokal medfinansiering av projekt för höjd matkvalitet.

Göra det enklare för skolor att köpa bra mat

Alliansregeringen har gjort det svårt och krångligt för kommuner som vill ställa krav på till exempel gott djurskydd eller närodlat när man upphandlar. Alliansens myndigheter motarbetar i dag sådana krav, och vill i stället att kommunerna ska välja den billigaste maten. Miljöpartiet vill göra tvärtom, och hjälpa kommunerna att upphandla mat med kvalitet.

Ökad ekologisk matproduktion

Efterfrågan på ekologiska produkter är i dag större än de volymer som lantbrukare i Sverige produceras. Miljöpartiet vill öka den ekologiska produktionen i Sverige. Vi vill satsa 60 miljoner kronor i omställningsstöd till ekologisk produktion och 65 miljoner på forskning, metodutveckling, utbildning och rådgivning till ekologisk produktion inom lantbruksuniversitetet. MP vill också stärka Landsbygdsprogrammet med 558 miljoner om året för att hjälpa jordbrukarna med miljöomställningen.

När skolor börjar köpa in mer ekologisk och lokal mat så är det en vinst inte bara för miljön och djurskyddet utan också för det svenska jordbruket. Vi kan skapa nya jobb i hela landet, inom en bransch som vi kan vara stolta över.

Åsa Romson (MP), språkrör

Göran Hådén (MP), 1:a på riksdagslistan

Maria Algotsson (MP), 1:a på kommunlistan

Sverker Ottosson (MP), 4:a på landstingslistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel