Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MUF: Den misslyckade integrationen är ett bevis på att vi behöver förändring

I dag är det inte tillräckligt lönsamt att arbeta. Människor som lever i utanförskap och som är fast i bidragsberoende riskerar att permanent kvarstå i sin situation.

I dag är en av sju i arbetsför ålder fast i bidragsberoende i stället för att arbeta. Det dröjer åtta år innan hälften av alla nyanlända har ett arbete. Fyra av fem arbetslösa tillhör utsatta grupper. Arbetslösheten bland utrikes födda är drygt 20 procent, medan den för inrikes födda är 4 procent. Samtidigt kan vi konstatera att under 2017 minskade nyföretagandet. Finansdepartementets Expertgrupp för studier i offentlig ekonomi (ESO) har konstaterat att vissa hushåll (till exempel nyanlända) kan förlora ekonomiskt på att någon i familjen faktiskt tar ett jobb. Den socialdemokratiskt ledda regeringens ekonomiska politik signalerar resultatet av ett misslyckat framgångsrecept för en fungerande integration.

När trösklarna in på arbetsmarknaden är alldeles för höga och när skatten på jobb och företagande har höjts riskerar bidrag att bli en permanent försörjning.

Sverige är på många sätt ett fantastiskt land. Landets företagare säljer produkter världen över, människor kliver upp och går till jobbet varje dag för att skapa en bättre vardag för sig själv och för andra. Men om vi på riktigt värnar om ökade möjligheter för nyanlända att integreras i samhället krävs en Alliansregering. Arbetslinjen ska vara i fokus och konkurrenskraft och företagsamhet blir återigen centrala delar i nästkommande regerings ekonomiska politik. Alliansens gemensamma tankesätt i dessa frågor är vad som krävs för att bygga Sverige starkt. Då kan viktiga reformer och förändringar genomföras så att fler nyanlända får ta del av all den gemenskap som kommer av att arbeta.

När trösklarna in på arbetsmarknaden är alldeles för höga och när skatten på jobb och företagande har höjts riskerar bidrag att bli en permanent försörjning. Så ska vi inte ha det. Frihet i min mening börjar med att kunna stå på egna ben och försörja sig själv. För att värna och stärka tryggheten, skolan och sjukvården måste det alltid löna sig att gå från bidrag till arbete. Helhetsperspektivet saknas hos nuvarande regering och det kan få stora konsekvenser ur både ett kort- och långsiktigt perspektiv.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Moderaterna vill sänka skatten för alla som arbetar, med tyngdpunkt på lägre inkomster. Det skulle innebära att en vanlig barnfamilj skulle få över 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Vi vill också införa inträdesjobb, vilket är en ny lärlingsanställning för unga upp till 23 år utan gymnasieexamen och nyanlända, som sänker kostnaderna att anställa. Därtill vill vi också införa ett bidragstak, så att det alltid lönar sig att gå från bidrag till arbete. Att ställa krav på att lära sig språket och göra sig anställningsbar samt att skapa fler enkla jobb genom tredubblat rut-avdrag. Det är några av våra förslag för fler jobb och en bättre integration.

En moderatledd regering kommer att tillsammans med hela Alliansen sätta kursen mot en framtid som kommer att präglas av lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla. Snart är det val, rösta på en hoppfull framtid för Sverige. Rösta på Moderaterna.

Ludvig Berggren

Distriktsordförande, MUF Västernorrland

Läs också:

MP: Snart är vi det enda parti som står upp för solidaritet

Människor vill jobba och försörja sina familjer – varför skriker inte folk rakt ut och protesterar?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel