Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MUF: Vad har regeringen emot ungdomar?

Replik på En budget där Västernorrlands unga är vinnare, ST 3/11.

SSU skriver att unga är vinnarna på regeringens budget. De påstår att det valfläsk som Magdalena Andersson presenterade är något bra, men de nämner inte ett ord om hur regeringen förstör framtiden för Sveriges alla unga.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

SSU fortsätter att backa upp regeringens höjda studiebidrag i stället för att högre utbildning och arbete ska löna sig bättre. SSU verkar tro att den som studerar till bibliotekarie, tandhygienist och förskolelärare bryr sig mer om någon extra hundralapp i studiebidrag än att deras utbildning är en förlustaffär jämfört med att börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Det är anmärkningsvärt i sig att en förskolelärare går back på sin utbildning, men det som är desto mer provocerande är att SSU inte säger ifrån när regeringen gör vidareutbildning ännu mindre lönsamt genom höjda skatter.

Att bryta mot historisk budgetpraxis för att finansiera valfläsk är en mycket dålig idé. I högkonjunktur är det i stället bättre att spara och bygga skyddsvallar för sämre tider.

Regeringens välfärdsmiljarder är tänkta att finansiera en utökning av vad Socialdemokraterna kallar ”den svenska modellen”. Men välfärdsmiljarderna är inte öronmärkta och kommer därför troligtvis att användas för att täcka de stora budgetunderskotten ute i kommunerna. Staten ska inte bistå kommuner med dålig budgetdisciplin, utan pengarna ska gå till stärkt välfärd. Tillskottet bör återtas och i stället läggas på något där unga faktiskt blir vinnare.

Den ekonomiskt ansvarslösa politiken som regeringen bedriver kommer att slå hårdast mot den ungdomsgeneration som i framtiden kommer tvingas stå för notan. Att bryta mot historisk budgetpraxis för att finansiera valfläsk är en mycket dålig idé. I högkonjunktur är det i stället bättre att spara och bygga skyddsvallar för sämre tider.

Vidare nämner SSU inte ett ord om hur regeringens skattehöjningar drabbar unga redan i dag. Skatter som kemikalieskatt, höjd biomoms och slopat läxrut slår både mot ungas fritid och möjligheter till extrajobb. Inte heller låter regeringen unga ha sitt sparande ifred. Att höja skatten på den bland unga väldigt populära sparformen, investeringssparkonton (ISK), sänder fel signaler när unga borde spara till en bostad, och när individens ansvar för den framtida pensionen ökar.

Att sitta tyst när Socialdemokraterna försämrar ungas vardag och gör högre studier och arbete olönsamt är inte att värna studenters framtid. Det är dags för SSU att öppna ögonen och säga ifrån till sitt moderparti.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Ludvig Berggren, distriktsordförande MUF Västernorrland

Läs också:

S: Vi har tvingats till svåra beslut men inte mötts av seriösa alternativ

Jag ifrågasätter Löfven och Anderssons mantra – går det verkligen så bra för Sverige?

Förnyat förtroende för Löfven känns inte som ett alternativ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel