Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Multinationella företag flyr skatten

Storföretagens skatteplanering gör att offentliga summor hamnar i skatteparadis istället för hos de som verkligen behöver dem. Senare i år kommer EU-kommissionen med ett förslag som skall täppa igen luckorna i den internationella skattelagstiftningen, skriver Carl Schylter (MP).

Varje år försvinner stora summor pengar spårlöst från fattiga länder för att hamna i skatteparadis eller rika länder. Om pengarna öppet deklarerades skulle den olovliga kapitalflykten lågt räknat generera 160 miljarder dollar per år i skatteintäkter. Det är nog med pengar för att uppnå FN:s millennieutvecklingsmål och på sikt skulle u-landsbistånd vara överflödigt. Den allra största delen, 60-65 procent, av kapitalflykt står multinationella företag för. Även EU-kommissionen ser situationens allvar och aviserade nyligen att man kommer med ett förslag mot skatteflykt och skatteparadis senare i år.

De multinationella företagen med stora juridiska avdelningar använder sig av både luckor i lagen och direkta olagligheter för att slippa skatt och fattiga länders svaga skattemyndigheter är i ett konstant underläge. Det skapar även en skev konkurrenssituation mot mindre företag, som inte har utländska moder- eller dotterbolag, med vars hjälp beskattningsbar vinst kan trollas bort. Ett exempel är H&M, som ändrat sin internationella bolagsstruktur och därigenom minskat skatten betydligt. Inköpskontoret ägs av ett momsbefriat bolag i Hongkong, där bolagsskatten är 16,5 procent. I sin tur ägs inköpskontoret av ett H&M-bolag i Holland. H&M har sett till att det inte uppstår några vinster i Bangladesh, ett av H&M:s största inköpsländer, tillika ett av världens fattigaste länder, där bolagsskatten är 27,5 procent. Idag betalar H&M 585 kronor i bolagsskatt i Bangladesh. Följde företaget OECD:s riktlinjer skulle de betala upp till flera hundra miljoner kronor.

Stora pengar försvinner även från rika länder. Volvo, som i fjol gick med nästan 25 miljarder kronor i vinst, betalar inte en krona i bolagsskatt i Sverige. Kapitalflykten vore inte möjlig om det inte vore för förekomsten av skatteparadis. Sverige förlorar varje år i runda tal 46 miljarder kronor på grund av kapitalflykt till skatteparadis. Det är mycket mer än vad vi lägger på u-landsbistånd. En striktare internationell lagstiftning skulle kunna resultera i en vinn-vinn situation, med ett fåtal skatteparadis och storföretag som enda förlorare. Skattebetalare och invånare i såväl rika som fattiga länder tillhör vinnarna. Vi kan inte hoppas på att uppförandekoder och självsanering ska lösa problemet. Det som behövs är klara och rättvisa regler, nationella såväl som internationella, där storföretag med miljardvinster drar sitt strå till det allmänna. H&M:s huvudägare, familjen Persson, är år efter år de största skattebetalarna i Sverige. Men när inte ens företag ägda av människor med god skattemoral betalar sina skatter kommer många länder aldrig att kunna resa sig ur fattigdomen.

Carl Schlyter (MP)

EU-parlamentariker och medlem i CRIM-utskottet i EU-parlamentet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel