Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mumin filosoferar igen

Tove Jansson: Stora boken om Mumin och Tove Janssons samlade serier del 1
Alfabeta

Alfabeta har storsatsat på Mumintrollet i år. De åtta kapitelböckerna, bland andra Farlig midsommar, Trollvinter och Kometen kommer, finns i nyutgåva.

Nyss kom en inbunden samling av Tove Janssons egna serier, och volymen ska följas av fler. Vidare finns en antologi, "Stora boken om Mumin", med tre bilderböcker, utdrag ur kapitelböckerna samt lite muminplock som recept.

Mumin är odödlig läsning för barn och vuxna, men för mig gäller kapitel- och bilderböckerna. Det är där livsvisdomen blir synlig, liksom det underfundiga språket och det stilla filosoferandet som gör Mumindalen till en bättre, intressantare och vänligare värld än vår. Serierna blir mer hackiga och splittrade, även om de är ritade av Tove Jansson själv.

För barn som växt upp med de japanska filmerna kan antologin ge smakprov på Originalmumin. Här finns två av de finaste bilderböcker som någonsin gjorts, "Vem ska trösta knyttet?" och "Vad hände sen?". Tyvärr försvinner en del finesser, som de finurligt klippta sidorna i den senare.

En sida om författaren finns i serieboken. Det hade varit trevligt om den funnits i antologin också.