Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musbajs under kylar på Hassela Ski Resort – plockades inte bort trots inspektioner

Trots två besök med påpekanden låg musspillning kvar bakom kyl och frys då Norrhälsinge miljökontor besökte Hassela Ski Resort i februari.

När säsongsserveringen inspekterades 24 februari i år, förvarades mat i fel temperatur och det låg musspillning bland annat under kylar. Livsmedelsinspektör Maria Engström gjorde uppföljningsbesök 29 februari. Matvarorna förvarades då korrekt, men musspillningen låg kvar.

– Vi ansåg det inte nödvändigt att stänga, men de fick ett föreläggande att städa. Anticimex, som ansvariga kontaktat efter första besöket, sa att spillningen var från förra året. Det är ju positivt att det inte var möss där nu, och ingen musspillning fanns på ytor där livsmedel förvaras. Men det finns spår av skadedjur, så rengöringsrutinerna är bristfälliga – det är ju en säsongsverksamhet som har stängt under sommaren, säger Maria Engström, som gjorde återbesök 4 mars.

– Då höll de på att städa så vi åkte därifrån. När vi återkom var all spillning borta. Däremot kvarstår en del av föreläggandet, att få till ändamålsenliga städrutiner.

Enligt serveringens ansvarige, Ronny Martinsson, finns egenkontrollsrutiner. Bristerna beror på olyckliga omständigheter. Dels gjordes inspektionen första veckan man var i gång på allvar vilket skapade tidsbrist, och dels hade personal inte berättat att de inte orkat flytta de tunga kylarna.

– Jag har pratat med Maria Engström, vi är helt överens. Jag anser detta utagerat. Vi har tagit bort kylarna, så detta ska inte inträffa igen. Nu har vi bara öppet till 3 april så vi får se hur det blir nästa vinter. Fast, det vore bättre om sådana här inspektioner gjordes inför säsongen.

Ännu en säsongsverksamhet i Hassela, Ersk Matsgården, har haft skadedjursproblem. Där kvarstår förbudet mot mathantering i vissa utrymmen, och ny inspektion måste göras inför sommaren om förbudet ska lyftas bort.