Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museet fick passande gåva

Efter många turer kunde en bit värdefull kulturhistoria ta plats på Sundsvalls museum i onsdags - Maja Braathens "Det rosa huset".

Konstnären Maja Braathen (1896 - 1873) växte upp i Sundsvall som dotter till en träpatron. I "Det rosa huset" har hon målat sitt barndomshem, Hovids herrgård på Alnön, ur minnet.

Enligt stadgarna kan den 40-årsjubilerande Grafström-Sandqvistska fonden köpa in konst av kulturhistorisk betydelse för regionen och donera till museet. För något år sedan upptäckte museets förra konstintendent Barbro Björk att målningen nyligen hade varit till salu.

– Vi satt och jämrade oss för att den gått oss förbi. Vi hade ju letat efter något extra att skänka till museet vid jubiléet, säger Bertil Johnsson, ordförande i fonden.

Bukowskis lämnar inte ut namn på kunder men gick med på att, om målningen kom in för försäljning igen, lämna ett brev till säljaren. Och nu stod turen bi: nyligen blev den till salu igen och ägaren sålde till fonden för 15 000 kronor. Tavlan hann precis anlända till överlämningsceremonin i onsdags.

Både att Maja Braathen kom från trakten, och att Hovids herrgård nu är borta, gör målningen värdefull för Sundsvall. Den hängdes förstås genast upp i den pågående utställningen.

– Det är roligt att den har hittat hem, säger museichef Jonas Walker.