Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museet har liknande tankar

Arne Jones verk måste få finnas kvar i hans hembygd, skriver Thore Mattson och Tryggve Hedtjärn i ST 24/11. Här svarar Länsmuseet.

Annons

Murberget Länsmuseet Västernorrland har blivit kontaktade av Ånge kommun, Landstinget Västernorrland, Arne Jones-sällskapet och Ditte Jones Lundgren för att höra om vi kan hjälpa till med förvaring, vård och tillgängliggörande av Arne Jones samling. Det är utifrån denna förfrågan som museet handlar i denna fråga. Det är viktigt att klargöra att museet inte har haft några egna ambitioner att ta Arne Jones samling från Fränsta.

Det vore bäst om samlingen kunde bevaras i närheten av konstnärens födelseort. Det behövs dock mer än att samlingen fysiskt bevaras i Fränsta/Borgsjö för att locka besökare. Det skulle även vara nödvändigt att ha säkra utställningslokaler, personal, annonsering, programverksamhet med mera för att attrahera besökare och turister som kan generera hotellnätter och inköp i området. Museet har också tankar som går i liknande riktning som insändarens skribenter. Parallellt med diskussionen om Arne Jones samlingar för vi, sedan en tid, en diskussion med några organisationer och föreningar i Medelpad som har behov av ett museimagasin för sina samlingar. Detta länsmuseimagasin skulle i så fall placeras i Medelpad. Murberget Länsmuseet Västernorrland ser många fördelar med en sådan lösning. Museet har, om dessa idéer skulle realiseras, även tänkt sig att Arne Jones samling skulle placeras där.

I detta stadium är det dock för tidigt att uttala sig om denna lösning kommer att kunna realiseras. Slutligen är det viktigt att minnas att det är Ditte Jones Lundgren, Arne Jones dotter och arvtagare till Arne Jones samling, som slutligen kommer att avgöra vad som händer med samlingen.