Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museum bevarar #metoo-berättelser om sexuella trakasserier

Nordiska museet i Stockholm samlar in och bevarar en del av berättelserna i nätkampanjen #metoo, skriver Sveriges Radios "Kulturnytt".

De texter som skickas in till sajten minnen.se ska sparas digitalt. Museet ska även bevara Twitterkommentarer och göra intervjuer för att också kunna dokumentera negativa åsikter om kampanjen.

– Ska man skapa ett material som blir forskningsbart framöver så måste vi dokumentera en så bred bild av kampanjen som möjligt. Man behöver inte lämna sitt namn, men gärna skriva ålder och var i landet man bor, säger Kajsa Hartig, digital navigatör på museet, till SR.

#metoo är en följd av New York Times avslöjande i början av oktober om att en mängd kvinnor anklagar Hollywood-producenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier. Hittills har ett 40-tal kvinnor trätt fram och anklagat Weinstein för övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

Skådespelaren Alyssa Milano uppmanade kvinnor att dela sina berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #metoo, som även exploderat i svenska sociala medier.