Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets landslagsspelare i blåsmusik

/
  • Årets landslagsblåsare från Sundsvall - Isak Jonsson och Daniel Ingemarsson Wik.

Sundsvalls Kulturskola förser i stort sett varje år det så kallade Blåsarlandslaget med spelare.
Årets tillskott är Daniel Ingemarsson Wik och Isak Jonsson.

Annons

Riksförbundet Unga Musikers blåsarsymfoniker är en ungdomsblåsorkester med nationell rekrytering som varje år uppstår i ny skepnad. Unga musiker från hela landet söker i hård konkurrens - oftast kan bara hälften av de sökande antas.

I år repeterar man i 13 dagar i Linköping och ger sedan konserter i södra Sverige, men det har hänt att även Sundsvall nåtts av Landslagets turné.

– Förutom dagarna i Linköping ska vi delta i SM i blåsmusik i september, och går det bra där blir det VM i Holland i höst, säger Daniel Ingemarsson Wik.

Hans huvudinstrument är piano och han spelar dessutom slagverk i Sundsvalls Blåsorkester, men i Landslaget spelar han sitt egentliga biinstrument, trumpet, som han spelat i no år. Isak Jonsson spelar valthorn och har gjort det i sex år. Han går bara i nian och har aldrig spelat i något sammanhang utanför Sundsvall förut, medan den tre år äldre Daniel Ingmarsson Wik tillhör de elever vid kulturskolan som hunnit med att resa till USA på musikläger. Båda är dock nya i Landslaget.

– Det är kul att träffa andra musiker i samma ålder och få nya kompisar, säger Daniel Ingemarsson Wik.

– Och man får säkert lära sig mycket, säger Isak Jonsson.

För Daniel Ingemarsson Wik blir det också ytterligare ett prov på hur ett liv med musik som huvudsyssla kan te sig. Han tar studenten i år men kommer att stanna i Sundsvall och jobba i ett år innan han bestämmer om han ska söka högre musikutbildning eller något annat.

Också Samuel Sandelius, trumpet, i Sundsvall blev uttagen till Landslaget men är förhindrad att delta.

Annons