Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arméns Musikkår till Sundsvall

/

Arméns Musikkår börjar året med en Norrlandsturné och på söndag 16.00 kommer den till Sundsvall och Tonhallen.

Annons

Det som tidigare var en värnpliktsorkester med ny upplaga av musiker varje år består i dag av ett 50-tal yrkesmusiker med långvarig anställning.

– Vi gör cirka 220 spelningar per år och oftast handlar det om statsceremoniell musik och högvakter. Men vi åker också på turné så ofta vi hinner. Med så många vaktparader är det skönt för musikerna att spela annat också, säger orkesterns chef Göran Mellblom.

Här spelar man bland annat blåsorkesterarrangemang av en sats ur en Mahlersymfoni, en svit ur Hugo Alfvéns Bergakungen och Jean Sibelius Finlandia. Dirigent är Mats Janhagen och solist flöjtisten Caroline Walldén, som är en av de musiker från orkestern som bland annat har tjänstgjort i Afghanistan med att spela för kolleger inom försvaret. Under sin Norrlandsturné framträder Arméns Musikkår också i Gävle och Bollnäs.

Försvarsmusiken i Sverige omfattar i dag förutom Arméns Musikkår också den beridna Livgardets Dragonmusikkår i Stockholm, samt den omtvistade Marinens Musikkår i Karlskrona, som varit nedläggningshotad men ännu finns kvar.

Mer läsning

Annons