Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BERLIN CALLING: Pophistoriens bästa skiva har firat 50 år– länge leve Wilson

I måndags var det exakt 50 år sedan världens bästa skiva släpptes. Jag tänker inte på något från Bob Dylan, typ ”Blonde on blonde”, som släpptes samma dag som mästerverket ”Pet sounds” – pophistoriens största verk – skapat av popgeniet Brian Wilson och framförd av Beach Boys.

Annons

Brian Wilson, mannen bakom The Beach Boys och mästerverket

Själv var jag på väg att fylla 13 det där året, när jag samtidigt köpte min första LP-skiva i en av Sundsvalls välsorterade skivbutiker. Den där plastbiten kom att förändra mitt liv fullständigt och är fortfarande mitt bästa skivköp någonsin.

På den där tiden, när det mesta i musikväg var två minuters låtar med refräng, stod Brian Wilson för något helt nytt och chockerande. Det var inte musik för att fortsätta kampen med Beatles om världens topplisteplaceringar – utan det var något helt nytt, som även fick Lennon och McCartney att låsa in sig på kammaren och skapa ”Sgt Peppers Lonely Heart Club Band”. Att sedan Brian Wilson blev både det ena och det andra efter Beatles mästerverk och själv också sedan skapade världens mest mytomspunna skiva – ”Smile” – är en helt annan historia.

Nåväl. På ”Pet sounds” finns ”God only knows”, ett mästerverk som Wilson och textförfattaren sägs ha lagt grunden till på bara 45 minuter. Ett stycke som Paul McCartney brukar plocka fram som tidernas bästa låt någonsin.

Det finns även många historier runt skapandet av ”Pet sounds”. En är att en häst höll på att ta plats i studion, där för övrigt Brians egna hundar kom med på ett hörn i låten ”Caroline no”.

I samband med fotograferingen till skivomslaget vid San Diego Zoo, ska även Bruce Johnston ha uttryckt hur jobbigt det var med alla får som hoppade runt och bet popstjärnorna. Johnston, fortfarande en Beach Boy, var då medlem i bandet, men fick inte vara med på bild på grund av skivkontrakt på annat håll.

Skivan lär dessutom ha kostat 70 000 dollar att spela in. En av dåtidens mest kostsamma produktioner, som dessutom krävde tio månaders tid i studion, då de flesta band och artister knappt hann in i en skivstudio innan en LP var färdig.

Likväl innebar inte skivan någon större succé, trots att många kritiker var lyriska över blandningen av harmoni och klassiska influenser. Skivbolaget Capitol fick dessutom kalla fötter och bara ett par månader efter skivsläppet kom i stället en ”Best of”, som direkt sålde guld när mästerverket knappt hade nosat på topp tio.

Trots allt är ”Pet sounds” min bästa skiva någonsin. Passande nog är Brian Wilson just nu ute på en världturné för att fira mästerverket. Tyvärr ser det dock inte ut som att Sverige passar in den här gången, i det som Wilson själv har uttryckt som sin sista turné.

Nu återstår bara att få ta emot Polarpriset för Brian Wilson..

Läs mer: Springfloden med Kjell Bergqvist och storstädning bland skivhyllorna

Läs mer: 12 skivor du inte bör missa – musik för den fullvuxne lyssnaren

Läs mer: Pophistoriens bästa stämmor – "Angel voice" och mycket skönsång

Toppen:

"Pet sounds", 50-årigt mästerverk, som fortfarande anses som ett av de absolut bästa popalbum som har sett dagens ljus.

Och GIF Sundsvall förstås.

Och att sommaren är på G.

Botten:

Melodifestvallåtarna 2016. Vilken smörja.

Mer läsning

Annons