Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Black Sabbath tar farväl, typ

Hårdrockens gudfäder Black Sabbath kommer till Sverige. Turnén saluförs som bandets sista. Frågan är bara om det är ett definitivt farväl.

Annons

I januari inledde Black Sabbath en omfattande världsturné under det ödesmättade namnet The End. Enligt planen ska finalshowerna braka loss i hemstaden Birmingham 2 och 4 februari 2017.

På lördag angör gruppen Friends Arena i Stockholm som en del av hårdrocksfestivalen Monsters of Rock.

– Just nu känns allting fantastiskt. Men det kommer säkert att bli emotionellt när de sista spelningarna närmar sig, sade frontmannen Ozzy Osbourne nyligen till Billboard.

Han betonar samtidigt att det är Black Sabbath som vill lägga ned verksamheten, inte han. Den brännande frågan är nu om bandet verkligen kommer att sluta efter närmare fem decennier av riffande. Journalisten och musikskribenten Elin Unnes är kluven.

– Alltså, på rockspråk betyder ju "Vår sista turné" nåt i stil med "Vi tänker tjäna pengar, och vi kommer inte att be om ursäkt". Men jag kan också tänka mig att det är lite "Man vet ju aldrig-stämning". Sist jag såg dem så såg Ozzy ganska mycket ut som en söt dam på vattengympa. Alla rörelser var liksom lite nersaktade.

Enligt Elin Unnes har Black Sabbath haft en avgörande betydelse för att definiera hur hårdrock låter rent generellt.

– Folk brukar prata om Tony Iommis nedstämda gitarr. Själv är jag mer intresserad av den andra sortens nedstämdhet. Black Sabbath skapade ett sound som var så desperat. Det är ingen slump att de har en låt som heter "Paranoid". De öppnade dörren till en plats där det finns verklig, mänsklig galenskap. (TT)

Andreas Nordström/TT

Mer läsning

Annons