Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coldplay står över all kritik

Sverigeaktuella Coldplay har blivit större och större för varje album. Samtidigt har de fått sämre och sämre kritik.
– Jag bryr mig faktiskt inte, säger frontmannen Chris Martin i en intervju med The Guardian.

Annons

Biljetterna till Coldplays konsert på Friends Arena i Stockholm den 3 juli sålde slut på bara några minuter när de släpptes i slutet av förra året.

Det är inte så konstigt. Det brittiska bandet har sålt över 80 miljoner album sedan de debuterade i början av 2000-talet och är därmed egentligen de enda värdiga arvtagarna till arenaelefanter som U2, Rolling Stones och Bruce Springsteen.

Samtidigt har Coldplay blivit ett av det mest hånade och bespottade banden av recensenter och förståsigpåare. Snittbetygen på deras album har sjunkit drastiskt sedan "Viva la Vida" gavs ut 2008, enligt statiksajten Metacritic.

Coldplays frontman Chris Martin medger att det tog ett tag att vänja sig vid det.

– Man börjar inte göra musik för att irritera någon. Man säger inte "vi skriver en riktigt catchy låt så att nån snubbe kan ge oss en stjärna i nån tidning". Ingen blir motiverad av det. Men sedan blir man framgångsrik och plötsligt kastas en massa kritik mot en och man säger: "Va? Jag trodde vi delade ut godis, vi har inte försökt skada någon." Det tar ett tag att försöka klura ut hur man ska hantera det, säger han i en färsk intervju med The Guardian.

Lösningen blev helt enkelt att inte bry sig ett skvatt.

– En person älskar mandariner, en annan älskar hallon samtidigt som min son inte ens vill titta åt hallon. Så tänker jag om musik också, annars hade jag varit tvungen att gömma mig i ett hål för alltid på grund av alla som inte gillar Coldplay, säger Chris Martin.

Och när bandet i helgen kliver på scenen i Friends Arena och drar i gång hits som "A sky full of stars" och "Adventure of a lifetime" lär inte heller publiken bry sig ett skvatt om vad någon kritiker tycker och tänker. (TT)

Linus Brännström/TT

Mer läsning

Annons