Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dre gör utmärkt hiphop

/

På omslaget till "Compton" finns också undertiteln "A soundtrack by Dr Dre" – det här alltså inte "Detox", den mytomspunna uppföljaren till Dres 16 år gamla album "2001". Men det är inte heller ett regelrätt soundtrack till den aktuella NWA-filmen "Straight outta Compton".

Annons

Så vad är det då? Ja, kanske något mittemellan. Dr Dre har berättat att han blev så peppad under inspelningarna av "Straight outta Compton" att han bestämde sig för att göra en skiva inspirerad av filmen – som ju i sin tur är inspirerad av hans egen historia. Samtidigt spekuleras det i att han valt att släppa delar av, den nu skrotade, "Detox" på det här sättet för att slippa pressen och förväntningarna.

Oavsett vilket är "Compton" ett alldeles utmärkt hiphopalbum - extremt välproducerat och med en mäktig gästlista bestående av alla från Kendrick Lamar och Eminem till Snoop Dogg och NWA-kompisen Ice Cube. De solklara hitsen saknas visserligen, här finns ingen "Still DRE" eller "Nothin' but a 'G' thang", men i stället bjuds det på både eftertänksamma och ovanligt politiska nummer.

Om det här verkligen blir 50-årige Dr Dres "grande finale" känns det som en oväntat värdig sådan.

Artist: Dr Dre

Album: "Compton"

Genre: Hiphop

Bolag: Aftermath/Universal

Betyg: 4/5

Linus Brännström /TT

Mer läsning

Annons