Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emmylou Harris slopar nostalgin

/
  • Countrystjärnan Emmylou Harris är en av årets två Polarprisvinnare. Hon har varit artist i snart ett halvt sekel, men är för upptagen för nostalgi.
  • Emmylou Harris vill bli ihågkommen som
  • Emmylou Harris beskriver duetter som en dans. Förutom att ta emot Polarpriset är hon aktuell med en duettskiva med vännen Rodney Crowell.
  • Emmylou Harris och Evelyn Glennie är årets Polarprisvinnare.

Med en röst som förskönat både andra artister och hela countryscenen är Emmylou Harris inne på sitt sjätte decennium på scen.
Nu tar hon emot Polarpriset i Stockholm - fortfarande upptagen, sällan nostalgisk.

Annons

Sångerskan med silverhåret har satt sig tillrätta i en soldränkt vrå på Grand Hotel. Hon är i Stockholm för att ta emot Polarpriset, som en av årets två vinnare. Tongivande och med en röst som enligt juryn "följer konturerna av det amerikanska landskapet, från klippiga berg till vidsträckta slätter" har Emmylou Harris från Alabama blivit ett av de största namnen inom country och americana.

Hon är rörd, men har inte funderat så mycket kring sitt eget inflytande. Har hon påverkat andra så är det en bonus, konstaterar hon.

– Jag hoppas att jag har inspirerat andra så som äldre artister inspirerade mig.

Någon som inspirerade en ung Emmylou Harris var countryrockartisten Gram Parsons, som avled 1973. Det var genom honom som hon landade i countrymusiken.

– I början av min karriär var det viktigt för mig att resa min flagga i just country. Trots att ingen egentligen kan fortsätta på en annans livsverk så ville jag arbeta vidare på hans. Men jag har alltid målat utanför linjerna, säger Emmylou Harris.

Genom den nära femtio år långa karriären löper dock en röd tråd. Hon har alltid gjort mycket duetter, många samarbeten. "Det är som en dans", säger hon.

– Märkligt nog hittade jag min egen röst när jag sjöng duetter med Gram. Jag älskar hur två röster bildar en ny.

Hon är den första countryartisten som tar emot Polarpriset, vilket har delats ut årligen sedan 1992. Själv lyssnar hon inte på countrymusik, åtminstone inte på ny sådan. Det blir mest "gamlingarna" _ Merle Haggard, Loretta Lynn.

Blir du någonsin nostalgisk?

– Det kan vara fint att blicka tillbaka, inte för att längta efter det som har varit utan för att fira det som har hänt. Jag tror att det är normalt att bli nostalgisk ibland, det är en del av att vara människa, men jag är alldeles för upptagen i nutiden.

Det är inte en överdrift. Hon har precis släppt ett andra duettalbum med vännen Rodney Crowell _ ett slags hyllning till alla artisters resa, enligt Harris _ och i sommar väntar en turné. Framtiden är uppbokad.

Hur skulle du vilja bli ihågkommen?

– Som någon som alltid gjorde det hon trodde på. Jag är lyckligt lottad som aldrig har behövt kompromissa. Jag har alltid omgärdat mig med människor som trott på mig och aldrig pressat mig. När jag väl insåg att jag kunde göra vad jag ville kändes det som en synd att gå emot hjärtats vilja.

Matilda Källén/TT

Mer läsning

Annons