Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastisk samspel när Nordiska Kammarorkestern mötte elever och deras musik

/

Nordiska Kammarorkestern: Samspel
Musik av elever från Skvadern, Västermalm och Sticksjö skolor
Tonhallen, lördag

Annons

Ett fantastiskt samspel mellan Sticksjös, Skvaderns och Västermalms skolor, Nordiska kammarorkestern och Patrik Källström har resulterat i en härlig och omväxlande konsert.

Tonhallen lämpar sig så bra för den inledning orkestern bjöd på. De vandrade in, med början bakom publiken, genom alla fyra gångar, ner till scenen, spelandes Marsch ur Mozarts Heffnersymfoni. Det kändes som om man satt mitt i ett vattenfall av toner.

Dirigent var Jon Terje Svendsen som såg ut att trivas med musiken som alla ungdomar varit med om att skapa. Vår fantastiske Patrik Källström hade arrat och instrumenterat all musik denna kväll. (utom Mozarts). En särskild eloge till honom.

Läs mer: "Samspel" ska stärka integrationen

"Orden ekar" framfördes av tre skönsjungande tjejer från Skvadern. Det måste vara en härlig känsla för My Bergvik, Hanna Ådahl och Vanja Hagberg att sjunga med stöd från en hel orkester.

Så kommer en hel skock blockflöjtselever. Kulturskolans lärare Bijan Toghiani-Rizi har under flera år undervisat alla treor i blockflöjt. Jag räknade två gånger och fick det till 29 elever som tillsammans med orkestern och till Patriks underbart finstämda arrangemang framförde ett potpurri välkända barnsånger.

En av Västermalms elever hade komponerat "Pan". Där fick vi lyssna till Maria Garlöv Thorsell på piccolaflöjt i en vacker vallåtsinledning. Det är mustig folkmusik som blir allt livligare och när Sanna Salomaa till slut tog över solot hade Pan trollat oss till Orienten.

Läs mer om Nordiska Kammarorkestern

Tonsättaren Anders Lind från Umeå avslutade första avdelningen med "Put Your Hands Together". Omöjligt att beskriva i några få meningar, men han fick hela publiken (mycket koncentrerat) att klappa händer i 28 stämmor enligt ett mönster på en bildskärm och tillsammans med elektronisk förstärkning blev det riktigt imponerande.

Under pausen kunde vi se alla bildförslag till affisch som elever i åk 3 på Skvadern gjort och Lia Jacobis bilder som hon tagit under projektets gång liksom fotografier av Armin Rezadoust som han redan haft utställda på kulturmagasinet.

My Bergvik och Daniel Nori skötte presentationen hela kvällen med den äran. My rådde oss att hålla någons hand om vi tyckte att styckena Electric och Darkhouse av Sticksjöeleverna var lite skrämmande.

Väldigt trevligt var det att se och höra "Phong lang". Fyra elever dansade thailändsk dans så graciöst. Fascinerande med deras händer.

Avslutningen "Dona Nobis Pacem" (Giv oss frid/fred) kändes så passande. Om alla ungdomar från olika ursprung finge arbeta tillsammans så här i ett underbart samspel kunde vi kanske hoppas på frid och fred.

Mer läsning

Annons