Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmens musik nästa för Kammarensemblen

/
  • Oboisten Sanna Salomaa sjunger Kai Gullmars musik med ensemblen.

Swing it magistern. Gudfadern. Titanic. Och Mahler.
Nu tar Nordiska Kammarensemblen ett grepp på filmmusik - både den som är skriven för film och den som är skriven för konsertscenen.

Annons

Film och datorspel är de medier där de allra flesta i dag möter orkestermusik. Filmmusiken är omtyckt av många. Och den lämpar sig mestadels utmärkt att spela på akustiska instrument.

Nordiska Kammarensemblen har tidigare mest spelat filmmusik för barn och unga, inte nämnvärt för den vuxna publiken. Men på torsdag ger man konserten "Tystnad - Tagning" - med enbart musik som förekommit i filmer. Det är musik som de flesta känner igen, och den har arrangerats för gruppen av Kammarorkesterns Patrik Källström och ensemblens egen hornist Marcus Källman.

– Vi spelar både musik som är skriven för filmen, och sådan som är skriven för andra ändamål men har använts i film. Som Mozarts 21:a pianokonsert i filmen "Elvira Madigan", säger ensemblens fagottist Peter Liljenberg.

I konserten finns musik av Mahler, som plockats in direkt i filmen från konsertscenen, vilket också gäller till exempel Glucks "Dans på de saligas ängder". Direkt från filmen kommer musik som "Swing it magistern", där oboisten Sanna Salomaa kliver upp och sjunger, eller toner från Gudfadern, Titanic och westernfilmen "Once upon a time in the west".

Att öppna för och ta in nya genrer är ett angeläget arbete i dag, resonerar musikerna som med Kammarorkestern också spelar in en jazzskiva i höst. För filmmusiken finns vidare planer på fler konserter med någon form av bildvisning. Men just på denna får musikerna och deras påhitt och kostymbyten vara den visuella behållningen.

– Filmmusik är väldigt varierad och den här konserten blir en bra introduktion för människor som inte är så vana vid att gå på konsert. Det blir väldigt uppsluppet, säger Peter Liljenberg.

Konserten ges i Stadshuset torsdag den 9 oktober 19.00.

Mer läsning

Annons