Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkliga sånger blir små konstverk

/
  • Damkvartetten Kongero har kallats
  • Lotta Andersson (bor numera i Stöde) samt Lovisa Liljeberg, Emma Björling och Anna Vikenius.

Stöde skola
Fyra röster - en vision med Kongero
På scenen: Emma Björling, Lotta Andersson, Anna Vikenius och Lovisa Liljeberg

Annons

"Kongero" betyder spindel på jämtska; på ångermanländska finns varianten kangaro.

Tanken med namnet är kanske dels förankringen i den folkliga myllan, dels att en åttabenad varelse med fyra röster faktiskt kan låta väldigt enhetligt. För det gör damkvartetten Kongero, samsjungen sedan cirka åtta år tillbaka och ibland kallad "folkmusikens The Real Group". Den sjunger just nu för skolbarn i länet, men gör också en offentlig konsert på lördag i Sundsvall.

Med mikrofoner som ger rymdklang som enda eftergift åt det artificiella sjunger tjejerna polskor, gånglåtar, koraler och visor med medeltida must och stuns - inte konstigt, eftersom det "folkliga" ju ofta har så gamla rötter. Huvudidén är de roliga, varierade, påhittiga och intrikata arrangemang som får rösterna att klinga instrumentalt, både i klang och teknisk smidighet.

Här lyfts altens basrörelser fram i fin balans med finurliga mellanstämmor, och förekommer utsmyckande kulningsliknande slingor i sopranen blir de en krydda. Här sjungs med klockren intonation och superpass; inte ens när det går undan rejält grumlas melodi eller text.

Och undan går det ofta, med rejält sväng och ett ständigt rytmiskt driv: inte ens koralerna är stillastående utan underdelningen finns där hela tiden som om kvartetten vibrerar av sin sångglädje.

Det kan vara en gammal sång från svenskbygderna i Estland; enklaver konserverar ju alltid det gamla och även språket låter här lite annorlunda. Det kan vara medeltida sånger med en och annan fräsch och frän kryddton, berättande texter och sensmoral - som den trolöse sjömannen som får sitt straff för att han inte äktar den jungfru han just gjort till icke-jungfru

Men kvartetten kan lika gärna dra loss en trallad polska med skönt gung och perfekt samstämmighet - tro inte att texten är mindre krävande att samsas kring för att den består av nonsensstavelser, tvärtom.

Det är roligt att höra hur man kan göra riktiga små konstverk av enkla folksånger, samtidigt som man på ett modernt, kul och inspirerande sätt - inte minst för unga - för vidare den svenska folktraditionen. Och med så mycket liv och energi till på köpet.

Annons