Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör det svåra enkelt

/
  • Tre av fyra Kolbackenmedlemmar: Zarah Andersson-Knut, Fredrik Hast och Mikael Andersson-Knut.

Kolbacken
Kolbacken
Massproduktion

Annons

Att göra något enkelt så att det ser svårt ut är enkelt. Men att göra något svårt så att det ser enkelt ut är en utmaning. Det har Kolbacken lyckats med på debutskivan Kolbacken.

Kolbacken är ett samarbete mellan ena halvan av Trummor & Orgel och andra halvan av Sundsvallsbandet The Confusions med Mikael Andersson-Knut i spetsen.

Musikaliskt rör de sig mellan pop och postpunk. På de mer lättillgängliga låtarna, som singeln Slutna ögon, påminner Kolbacken om Kent när de släppte sina skivor på både svenska och engelska. I andra änden av spektrumet har de mer gemensamt med band som Reeperbahn och de gamla Sundsvallshjältarna Brända Barn.

Mikaels svenska texter målar upp bilden av 80-talets Sundsvall. Men till skillnad från all pop som någonsin kommit från Göteborg är det ingen uppgörelse med ungdomen. Det är snarare en uppväxtskildring i en stad – på både gott och ont.

Jag undrar om inte bandet medvetet har lagt de poppigare spåren i början av skivan för att mjuka upp lyssnaren inför att glida över i tung postpunk reverb och till sist – tyvärr – somna i den Bo Kaspers-aktiga låten Säg det försiktigt.

Missa inte barnpopsvisan Samla på saker, den hittar du på vinylen och på Spotify.

Mer läsning

Annons