Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdrockarna tillbaka efter stroken

/
  • Senast Deep Purple var i Sverige var de tvungna att ställa in sin konsert i sista stund. Nu är de sugna på revansch.

Senast Deep Purple var i Sverige för en konsert ställde de in i sista stund på grund av sjukdom. Nu återvänder hårdrockarna för att slutligen få möta publiken på Liseberg och Gröna Lund.

Annons

På morgonen den 14 juni 2016, samma dag som Deep Purple skulle spela i Stockholm, vaknade trummisen Ian Paice och kände att något var fel. Högra sidan av kroppen var bortdomnad och han hade svårt att röra på fingrarna. Han fick åka ambulans raka vägen till sjukhuset. Det visade sig vara en mindre stroke.

Turnén fick avbrytas, men Ian Paice mår nu bättre och gläder sig över att få återbesöka Sverige.

– Det känns jättebra att vi kunde ersätta spelningen. Jag hatar att missa konserter. Men jag har tillfrisknat otroligt snabbt. Behandlingen jag fick i Sverige var fantastisk. Jag är glad att jag hamnade i ett land med gratis sjukvård som var så bra, säger Ian Paice.

Ordet legendarisk kan lätt överanvändas, men i Deep Purples fall finns det nog inget mer passande adjektiv. Riffet till "Smoke on the water" är bland det första varje nybakad gitarrist lär sig spela och med låtar som "Child in time" har Deep Purple skrivit in sig i rockhistorien. Idag räknas de som ett av de mest inflytelserika banden genom tiderna.

Ian Paice var med och bildade bandet 1968 och är den enda nuvarande medlemmen som har varit med sedan dag ett.

– När vi bildade Deep Purple var jag inte ens 20 år och hade inte spelat trummor så länge. Men på den tiden kunde man ha flera spelningar i veckan och du blev snabbt bättre. Du spelade hela tiden tillsammans med en massa andra, mer kunniga musiker. Det var bara att suga åt sig allt.

Deep Purple spelar fortfarande in ny musik och ett nytt album är på gång. Förr i tiden spelade bandet live i studion och försökte få till en bra tagning. Idag kan de sätta ihop flera inspelningar till en. Båda metoderna har sina fördelar, men för Paice är det allra viktigast att bandet fortsätter att göra ny musik.

– Andra band jag har spelat med har slutat släppa ny musik och då blir det bara en nostalgitripp till slut. Det är viktigt att försöka nå ut med nya låtar ibland och visa att du fortfarande försöker skapa något som är ditt.

Men det nya materialet får däremot inte ta över konserterna, menar Paice. Publiken på Liseberg och Gröna Lund kan vänta sig många av Deep Purples klassiker.

– Vi är på scenen för att ha roligt och för att publiken ska ha roligt. Då måste man spela vissa låtar som har blivit rock 'n roll-klassiker. Det är verkligen inte jobbigt. Det är alltid roligt att spela bra musik. (TT)

Sebastian Folcker/TT

Mer läsning

Annons