Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsertrecension: "Som att bli överkörd av en ångvält"

/
  • Thomas Öberg manade på sitt Bob hund och fick med sig publiken.

Bob Hund + Mares
Pipeline

Annons

Under fredagens konsert på Pipeline möts en peppad publik och ett peppat band. Att se Bob Hund live är som att bli överkörd av en ångvält, och att älska det.

Att lyssna på Bob Hund på skiva och sedan live är som att byta en laserpekare mot en rivningskula. Bob Hund på skiva låter slingriga och vassa. I konsertformatet blir de breda och brutala. Ta till exempel Hjärtskärande rätt. På Pipeline spelar Bob Hund låten som stod vi alla mitt i festen, på ett av våningsplanen i ett övergivet parkeringshus i Tyskland. Det är betong och koldamm över hela scenen, musikaliskt. Eller Blommor på brinnande fartyg, där liveversionen blir en slinga som matas med så mycket eko att den äter upp sig själv. Det är skickligt gjort. Men så är Bob Hund också ett mycket kapabelt band.

Publiken blir dessutom ytterligare en medlem i bandet. Allsångare, handklappare och klättervägg för sångaren är bara några av publikens roller. Bob Hund spelar framför två publikrader fyllda med kärlek och ytterligare 15 publikrader med personer med ett uppriktigt intresse av bandets musik. Sångaren Thomas Öberg har alla i sin hand och vrider upp eller ner intensiteten i hyllningarna som han vill. Under en låt får en publikmedlem agera mikrofonstativ, och hen håller upp mikrofonen pålitligt och uppmärksamt hela numret.

Det är svårt att se förbi Öbergs insats, han dominerar scenen med sin utåtagerande stil. Men jag vill ändå skriva en liten rad om Mats Hellqvist, Bob Hunds basist. Han har en viktig roll, tillsammans med trummorna är det Hellqvist som håller ihop det kaos en Bob Hund-låt kan bli live. Under spelningen på Pipeline glittrar det i både Hellqvists ögon och fingrar. På låt efter låt gör jag en notering i marginalen på anteckningsblocket; Basen! står det. Hellqvist levererar både den trygghet och den frihet ett band som Bob Hund behöver.

Lilla förbandet Mares försöker leva upp till sin stora, digitalt spridda hit Allt du gör och att du finns. Men det märks att de inte har särskilt många livespelningar under kragen. Sångaren Fredrik Danfors påminner om Love Antell och Thomas Stenström. Han backas upp av en blyg bas och en trummis som är lite i otakt. Att ha 3,6 miljoner spelningar på Spotify ger inte samma förberedelse som 70 fritidsgårdsspelningar till exempel. Men Mares kan så småningom samla in mer erfarenhet och bli riktigt bra live.

Mer läsning

Annons