Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse T blickar bakåt

/
  • Nya bandet Någonstans i Sverige - Patrik Grundström, Per Wikström, Lars T Johansson och Per Nordgren.
  • Ur videon till
  • Webpuff: Se videon till

Ett nytt band ser ljuset i Härnösand. Men nya Någonstans i Sverige består inte av några duvungar.
I spetsen står Lars T Johansson och snart väntar både singel- och skivsläpp.
– Vi borstar av låtar från 20-, 30- och 40-talen som kräver upprättelse, säger Lars T Johansson.

Annons

Allt började på restaurang Mormor Hilmas för runt två år sedan. Sångaren, skådespelaren och radioprofilen Lars T Johansson fanns på plats för att lyssna på husbandet Speak Easy. Efter spelningen började Johansson prata med bandmedlemmarna om att det skulle vara roligt att göra något musikprojekt ihop. Några månader senare var basisten Patrik "Lillis" Grundström och tittade på Mittrevyn, där Lars T Johansson i vanlig ordning hade en stor roll, och efter revyföreställnigen uppkom samma ämne. Kort därefter träffades de båda, plus gitarristen Per Nordgren och trummisen Per Wikström, upp på en lunch för att ta frågan vidare.

– Då började vi spåna på vad vi skulle vilja göra och vilken musik vi ville sätta tänderna i. Eftersom jag tidigare blickat mot musik från 20-, 30- och 40-talen så gav jag det på förslag. Och grabbarna gick i gång på idén, berättar Lars T Johansson.

Per Wikström fortsätter förklara varför kvartetten valde att botanisera i svensk musik från 20-, 30- och 40-talen.

– Dels för att det är fantastiska låtar som legat i träda på tok för länge. Dels för att texterna, på den tiden, ofta blev styvmoderligt behandlade och nu krävde upprättelse. Men också så klart för att ingen annan på länge satt tänderna i denna musikaliska skatt, menar Wikström.

Sagt och gjort. Bandet började undersöka låtmaterial och repa tillsammans. Kort därefter var nya bandet Någonstans i Sverige fött.

– Vi provade och blev överlyckliga. Det uppstod någon form av kemi direkt. Ganska omgående bestämde vi oss för att göra en inspelning och vi hamnade snart i Per och "Lillis" studio (Red Lantern Studios, reds anm.). Musikstilen hamnar någonstans i gränslandet mellan visa och jazz, berättar Johansson.

Resultatet blev skivan "Vax", som släpps i antingen augusti eller september. För mixningen på skivan står Martin Von Schmalensee, som tidigare mixat skivor av bland annat Kent och Lisa Miskovsky, och har Mahogny Studios i Nora, Höga Kusten.

Totalt finns tio låtar på skivan, exempelvis "Tangokavaljeren", "Ungmön på kärringön" och en "En stilla flirt". "Tangokavaljeren" är första singel och släpps lagom till midsommar.

– Till "Tangokavaljeren" har vi dessutom gjort en musikvideo som släpps i dagarna. Den är inspelad i tangolokalen Aqui i Härnösand. Med i videon är duktiga dansarna César Garcia och Anna Jirmanova från Norrdans, berättar Wikström.

Just nu kan Någonstans i Sverige inte ta på sig nämnvärt många spelningar, eftersom Lars T Johansson är upptagen med teatern "Vildhussen" i Döda Fallet. Men i höst har man sju spelningar inbokade på Casinot i Sundsvall och man gör gärna fler spelningar.

– Självklart vill vi ut och spela. Över huvud taget vill vi utveckla detta projekt, eftersom det finns sådan otroligt kvalité i låtarna från den här tiden då det begav sig, fastslår Lars T Johansson.

Mer läsning

Annons