Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalromantik i kubik i vårkonsert

/
  • Sundsvalls Orkesterförening repeterar Förklädd Gud med Pernilla Backlund.

Lars-Erik Larssons Förklädd Gud, Johan Svendsens violinromans och folkliga sånger.
Det blir nationalromantiskt så det förslår i Sundsvalls Orkesterförenings och Sundsvalls Kyrkokörs vårkonsert. på lördag.

Annons

Flera gånger har Sundsvalls Orkesterförening valt GA-kyrkan som konsertlokal, och nu faller det sig naturligt, eftersom samarbetspartnern är Sundsvalls Kyrkokör.

– Vi frågade kören om ett samarrangemang. Det har fungerat bra förut, man delar på kostnaderna och det kommer mer publik, säger oboisten Bijan Toghiani-Rizi.

Denna gång lär nog publiken komma som aldrig förr, för vi svenskar älskar ju "Förklädd Gud". Det var sex år sedan den senast spelades i GA-kyrkan, och så ofta kan man mycket väl ta upp den, tycker körledaren och dirigenten Pernilla Backlund.

– Då och då frågar folk varför vi inte gör det ena eller det andra verket igen. Som kyrkomusiker har man alltid ångesten att producera nytt. Samtidigt sjunger man ju "Bereden väg för Herran" varje advent och "En vänlig grönska" varje vår och så vill vi ha det, säger hon.

– "Förklädd Gud" är melodisk utan att vara tråkig; man känner vart man ska utan att det blir förutsägbart. Och jag älskar att sjunga på svenska, då kommer jag närmare mina känslor, säger hon.

Också musikerna tycker om verket.

– Den är romantisk och man får blomma ut i små solon. Det är inte svårspelat, men det låter mycket och jag tycker om tonspråket, säger cellisten Karin Rinander Olausson.

Annars gläds orkesterföreningen åt ett ökat medlemsantal. Under två år har ett tiotal nya och nygamla musiker anslutit sig - i flera fall hemflyttande Sundsvallsbor.

– Vi trodde ett tag att orkestern skull dö, men nu har vi fått en verklig vitamininjektion, säger Karin Rinander-Olausson.

Ett av nyförvärven är Nahro Sardar från Irak, som har bott i Sverige i bara fyra månader. Han är 24 år och har en bakgrund både som folkmusik och klassisk violinist. Han trivs bra i orkestern och tycker att "all musik är fin".

Hemmaglädjen blomstrar också i lördagens konsertprogram. Solister är Charlotte Fregelin från Nordiska Kammarorkestern i Johan Svendsens violinroman och Lars-Erik Larssons violinconcertino, samt sopranen Anna Hanning från Söråker och Härnösandsfödda barytonen Anders Falbe i Förklädd Gud. Kammarorkesterns Eva Lauenstein dirigerar orkesterverken, och recitatör är Helena Svartling, skådespelare vid Teater Västernorrland. Kören sjunger också musik ur Hans Kennemarks folkmusikmässa "Välsignan och fröjd" samt Oskar Lindbergs "Pingst".

Konserten ges lördag den 21 maj 15.00 i GA-kyrkan.

Läs mer om Orkesterföreningen

Mer läsning

Annons