Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny festival ska skapa mer rörelse i Stöde: "En folkfest för såväl gammal som ung"

Mitt på ön i centrala Stöde, på gamla flottarkajen anordnas i helgen en tvådagars festival med en del lokala musiker men även några som rest långväga. "Det händer aldrig någonting här uppe annars" säger Rolf Jonsson som är en av arrangörerna.

Annons

En nystartad musikförening i Stöde bestämde sig under våren för att satsa på en festival mitt i Stöde. Arrangörerna är musiker och har vana av att anordna festival.

– Ja jag bokar band åt olika festivaler och så vart den här helgen över, och en hel helg ledigt, det är jag inte van vid så då hittar vi på något skoj lokalt, säger Rolf Jonsson som är en av arrangörerna.

Arrangemanget har haft en liten budget och konceptet är helt enkelt att det ska bli en trevlig tillställning.

– Det är kul om det händer något, det händer aldrig någonting här uppe annars. Så vi hoppas förstås att det här kan bli något återkommande som folk kan se fram emot här uppe, säger han.

På fredagen kommer det att bli rocktema med bandet The Stickshifters och The Co-pilots. Båda banden kommer från Sundsvall och har flera års erfarenhet bakom sig.

Sundsvallsbandet The stickshifters kommer att uppträda på fredagen.

På lördagen bjuds det på country med band med medlemmar utspridda över ett större område. Först ut är Heartbreak hills som följs av festivalens tyngsta namn Mike and his silver wings. Därefter blir det lokalt med Marie Söder från Stöde som har sin avslutningsspelning på Ö-festen, som festivalen heter. Hon har uppträtt som trubadur och svensktoppenbubblat med sin låt "var du än går" men nu har hon andra planer för framtiden.

– Hon är ju en lokalkändis så det kommer bli fint att se, säger Rolf Jonsson.

På lördagen kommer det även anordnas en Epa-traktorträff för att locka yngre besökare.

– Kvällarna är lite vigda för vuxna så vi ville göra nåt för tonåringarna också. Slå ett slag för dem som en dag ska ta över, säger han.

En vinnare kommer att koras från Epa-träffen och ett pris kommer att delas ut till vinnaren. Vem som vinner bestämmer besökarna.

– De som kommer får rösta på den traktor de gillar mest, säger han.

Tankarna om att ha en festival i Stöde tog vid i våras och sedan har föreningen jobbat effektivt för att få ihop en erfaren skara musiker.

– Det är väldigt spontat, så får vi hitta formen längre fram. Men jag är van att boka band efter att ha hållit på i 20 år så det har inte varit några problem med snabba ryck, säger Rolf Jonsson.

Han har själv vuxit upp i Stöde och tycker att det finns bra kulturliv men lite för lite nöje.

– Jag är ju från byn. Kultur finns ju men annars när jag växte upp var det hockey eller fotboll, och höll en inte på med det så fanns det inte så mycket att göra. Det här som vi ordnar nu är en folkfest för såväl gammal som ung, säger han.

Intresset för evenemanget har varit stort, och Rolf Jonsson känner sig trygg inför helgen.

– Det är bara positivt så det känns bra. Vi har stort stöd av lokalbefolkningen känns det som och det är det viktiga. Om folk har trevligt och uppskattar det vi gjort så är det den verkliga belöningen, säger han.

Utöver musiken kommer det att finnas serveringstält på området som Lost Highway håller i.

Det enda som oroar Rolf Jonsson är egentligen vädret, men det tänker han inte låta stoppa planerna på en trevlig helg.

– Det går inte att bromsa nu. Vi ska ha trevligt och vädret tar ingen hänsyn till oss så då tar vi ingen hänsyn till vädret heller, säger han.

Mer läsning

Annons