Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orkestern får vänta på semestern - reser på turné

/
  • Konsertmästare Jonas Lindgård repeterar med orkestern inför utlandsturnén som inleds den 15 juli.

Senast Nordiska Kammarorkestern gjorde en omfattande utlandsturné var 2007 till Östasien.
Men i år får semestern åter vänta. På fredag inleds den största turnén på nio år: först två konserter i Frankrike, sedan en i Kroatien.

Annons

2007 gjorde orkestern konserter i Japan, Korea och Kina med Christian Lindberg. Sedan dess har ensemblerna rest och orkestern gjort enstaka konserter utomlands, som 2014 då den representerade kulturhuvudstadsåret i Würzburg i Tyskland.

Men på fredag är det åter dags för en liten större utlandstripp på sex dagar. Tillsammans med sin konstnärlige rådgivare, violinisten Gilles Apap, är orkestern bjuden till franska Festival des Forets några mil utanför Paris. Namnet betyder skogsfestival och vissa konserter spelas i skogen.

Kammarorkestern tar med sig två olika program, och ett tredje gör man vid Dubrovnik Summer Festival tillsammans med hornisten Radovan Vlatkovic, dit färden går direkt från Frankrike.

– Den är en av Europas mest anrika festivaler och har getts i 67 år. Den pågår i två månader och var tidigare det gamla Jugoslaviens stora PR-festival, säger musikchef Lennart Åkermark.

Att spela flera olika program på några dagar kräver några intensiva repetitionsdagar, även om orkestern tog tillfället i akt och spelade delvis samma repertoar på hemmaplan i början av sommaren . På turnén tar man med sig bland annat musik av Dag Wirén, en polska från Medelpad - och inte minst Sundsvallsfödda Britta Byströms verk "Persuasion".

– Hon är en nationell stolthet och även en stolthet för Sundsvall, säger Lennart Åkermark.

Att ibland få en inbjudan från ett annat land och möta en ny publik peppar förstås en orkester.

– Det gör att man skärper sig och bjuder till lite extra, säger konsertmästare Jonas Lindgård.

I landstingets kulturplan står dessutom att Nordiska Kammarorkestern ska knyta internationella kontakter, och enligt ägardirektiven ska man marknadsföra sin region utomlands. Därför följer marknadsföringsmaterial med i väskan även denna gång.

– I dessa kristider har vi fått extra medel till turnén både från landstingets regionala utveckling och Statens Kulturråd. Det är viktigt för en region att ha ett kulturliv att visa upp även internationellt, säger Lennart Åkermark.

Läs mer: Magisk start på kammarmusikfestivalen

Mer läsning

Annons