Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rent spel i flyhänt musik

/
  • Evert Wernberg.
  • I år är det 100 sedan spelmannen Evert Wernberg föddes. Nu ger Göran Sjölén i Matfors ut en skiva med inspelningar av vännens spel och låtar.
  • Evert Wernberg (1911-1990) skulle ha fyllt 100 i år och nu finns en skiva där han spelar sina egna och andras låtar och berättar lite till musiken. Göran Sjölén Musikproduktion i Matfors står bakom utgivningen.

Evert Wernberg spelar och berättar
21 låtar av eller med spelmannen Evert Wernberg, med bistånd av Tjalle Thungren och Olof Andersson
Göran Sjölén Musikproduktion

Annons

Spelmannen Evert Wernberg, född i Stöde men mest verksam i Selånger, föddes för 100 år sedan och gick ur tiden 1990. Han var en välkänd spelman som förvärvade Zornmärket i guld, som bara ges för särskilda insatser inom folkmusiken, och var med om att bilda såväl Medelpads Spelmansförbund som Selångerbygdens spelmanslag.

För att hylla 100-årsminnet av sin kamrat har Göran Sjölén i Matfors gett ut en skiva med inspelningar från 1950-talet, där Evert Wernberg spelar ett knippe av sina egna låtar, samt tillsammans med ett par spelkamrater också låtar av bland andra Jon Erik Öst, Helmer Nordensson i Liden samt Lapp-Nils.

Det som direkt slår en är att Wernberg låter som om han är klassiskt skolad: han spelar rent, klart och flinkt med en lättflytande och självklar frasering; lättglidande och utan stark rytmisering. Det gör musiken lättlyssnad och den som har svårt för vissa folkmusikers "färgade" toner borde gilla det här.

Hans låtar håller mycket riktigt också friska tempi, och det tekniskt flyhänta gillar denne skicklige instrumentalist: ofta blir det rikt ornamenterat, ibland nästan barockinfluerat.

Ofta är det glad, durstämd musik även om de livliga mollpolskorna inte saknas, och främst bland de spelade Hälsingelåtarna finns en stor harmonisk rikedom.

Mest njutbart är det att höra Wernberg ensam. Tandbergbandspelaren som användes hade kanske lättare att med gott resultat fånga en ensam stämma; när två eller tre fioler spelar samtidigt blir ljudåtergivningen sämre. Men oavsett det är det en välgärning att musiken nu finns digitaliserad, dokumenterad och åtkomlig för ett fortsatt liv.

Mer läsning

Annons