Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivrecension: Sofia Jannok framstår som den starkaste samiska rösten i populärmusiken idag

Annons

Artist: Sofia Jannok

Album: ”Orda– this is my land”

Skivbolag: Gamlestans Grammofonbolag/Border

Kategori: Folkmusik

Betyg: 5

Artisten (och renägaren) Sofia Jannok är tillbaka med mullrande urkraft och ultramodern finess. Fjärde soloalbumet är politiskt laddat med insprängda nedlåtande klipp från statens sida i förhandlingar om rättigheter till jakt och fiske i fjällen – och även etnicitet.

Sofia bygger vidare på tre språk i låtarna och framstår som den förmodligen starkaste samiska rösten i populärmusiken i dag.

Musikaliskt dyker bland andra Laleh och Björk upp för näthinnan, men mest är hon sin egen i denna drömfångande mix av indianrungande jojk, slapp rap, naturlyrisk folkblues, mjuka klubbstick, stilistisk pop.

Ur ett helt koppel topplåtar vaskar jag fram "Colonizer" som favorit för tillfället. Skulle likna gärna kunna nämna "This is my land", eller"Snölejoninna", eller "We are still here". Skivan avlyssnas dock bäst i svit, allt sitter ihop och bildar en helhet.

"Orda – this is my land" är ett av årets bästa album så här långt och reser sig mild, vacker och obeveklig likt en blomma som tränger igenom det till synes ogenomträngliga. Och vips har jag hamnat på samernas sida även i sakfrågan.

Mer läsning

Annons