Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor Abba-show till Härnösand

/

Sista helgen i februari 2016 hålls en stor hyllningsshow för Abba i Härnösand Arena.
På scenen står The Original Band med flera av Abbas originalmusiker, samt klädskaparen och förre Härnösandsbon Owe Sandström.
– Det ska bli fantastiskt roligt att göra det här i min gamla hemstad, säger Sandström.

Annons

Det har ryktats om det länge, men nu står det klart. Den sista helgen i februari nästa år blir det stor tribute-show i Abbas ära i Härnösand Arena.

Anledningen till att showen kommer till just Härnösand stavas Owe Sandström, gruppens kände klädskapare tillika före detta Härnösandsbo. Idén om att få föreställningen till Härnösand dök upp i höstas när Sandström besökte Härnösand för att bland annat delta i en företagsfrukost.

– Jag blev både stolt och berörd när jag fick frågan om att göra den här showen, säger Sandström i ett pressutskick.

Den nu 71-årige Sandström designade samtliga Abbas scenkläder, förutom "Waterloo"-kostymerna från Brighton 1974, och hans kostymer var en viktig del i bandets framgångar. Sandström är även känd från TV då han bland annat medverkade i programmet Söndagsöppets avdelning "Hur gör djur" på 1990-talet.

Under showen i februari kommer han att berätta om hur scenkläderna kom till och visa flera exempel, även några unika exemplar som inte har visats offentligt förut.

– Jag tänker också berätta om när jag mötte Pierce Brosnan på en liten ö i Västindien, flera år innan han fick rollen i Mamma Mia-filmen, berättar Sandström.

Bortsett Sandströms Abba-historier och scenkläder gästar en kompentent konstellation musiker. På scenen står The Original Band, med flera av Abbas originalmusiker. Upp till åtta av Abbas originalmusiker ingår i bandet, som bildades för tre år sedan.

– Flera av oss har spelat i olika Abba-tributeband, men vi kände att vi ville göra det på riktigt, få det att verkligen låta Abba. Man blir så glad av att spela Abbas låtar. Det finns ingen annan popmusik som har både den bredden och det djupet, säger kapellmästaren Johan Stengård.

När de fick frågan av Owe Sandström om showen i Härnösand var det aldrig någon tvekan.

– Det känns kul för oss allihop att göra det här i Owes hemstad, säger kapellmästaren Johan Stengård.

The Original Band ska just till att släppa en skiva med Abba-låtar som de spelat in tillsammans med Norrköpings symfoniorkester. Med början i november ska de sedan ut och spela det materialet tillsammans med lokala orkestrar i bland annat USA, Australien och Kina.

– Showen i Härnösand blir den enda i Sverige under den tiden, säger Johan Stengård.

Med sig har de även fyra frontsångare, körsångare och fler musiker. Totalt är det 15 personer på scenen och alla i frontkvartetten ska bära nya kostymer signerade Owe Sandström.

– Det är inga kopior av de gamla kläderna, men de är gjorda ”the Abbish away”, säger Owe Sandström.

Mer läsning

Annons