Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallspianisten ger konsert på hemmaplan - efter fyra decennier

/
  • Urban Östlund, pianisten som tidigt gick på export från Sundsvall till Österrike - äntligen är det dags för en konsert på hemmaplan.
  • Lisa Henningssohn, operasångerska uppväxt i Sundsvall.

Inte sedan tonåren har pianisten Urban Östlund gett konsert i hemstaden Sundsvall.
Men nu är det äntligen dags. På onsdag ger han och likaledes hemvändande sångerska Lisa Henningssohn konsert i Kyrkans hus.

Annons

Han brukar synas under Stöde Musikvecka, men bara som bladvändare åt kollegan Lars Jönsson. 2010 uruppfördes en av hans kompositioner vid musikveckan - för Urban Östlund komponerar också. Men när han har gett konserter har det varit på andra platser än hemma.

– Jag utbildade mig, for till Stockholm, och så flyttade jag till Salzburg 1982, för 34 år sedan, säger han.

Där bor han ännu och arbetar som repetitör och pianist vid berömda musikhögskolan Mozarteum. Han är aktiv tonsättare och spelar kammarmusik när helst han kommer åt. Lisa Henningssohn är också uppväxt i Sundsvall men bor och verkar som frilansande operasångerska i Tyskland. De två kände inte varandra förrän gemensamma vänner i Wien förde dem samman.

– Då sa vi att Gud nog kommer att skratta åt oss om vi inte gör en konsert tillsammans hemma i Sundsvall, säger Urban Östlund.

Tillfället kom med årets upplaga av Sundsvalls Kammarmusikfestival. Programmet innehåller bland annat musik av Mozart, Richard Strauss, Hugo Wolf - och förstås några sånger av Urban Östlund själv, varav ett uruppförande.

– Programmet heter "Wien, mina drömmars stad" och Mozart var ju österrikare, Wolf också, Strauss hade mycket med landet att göra och jag har bott där i många år och har tonsatt två österrikiska författare, Erich Fried och Mascha Kaléko, säger han.

Som repetitör spelar han mycket med sångare och när han komponerar blir det ofta sånger. Men han har också skrivit kammarmusik, till exempel ett stycke för den udda kombinationen bas, marimba, kontrabas och baspuka.

Lisa Henningssohn har sjungit hemma i Sundsvall fler gånger genom åren, men Urban Östlund vänder alltså åter först som mogen musiker.

– Det blir helkul, men det är lite pirrigt också, säger han.

Konserten ges onsdag den 27 juli 19.00 i Kyrkans Hus.

Läs med om Sundsvalls Kammarmusikfestival: Bachfamiljen - vilken glädje

Läs om Stöde Musikvecka: I år kompletteras tonerna med ord

Mer läsning

Annons