Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensktoppen nästa kommer till Kramfors: "Har aldrig varit där tidigare"

/
  • Glädjeteatern tävlar med bidraget Alla för en
  • Marcus Jonsson tävlar med bidraget Hollow Promises
  • Louise Åslund tävlar med bidraget Cherry eye road
  • Karma tävlar med bidraget Longer brighter day
  • Karolina Bäckström tävlar med bidraget Life is a Mystery

Efter att ett 30-tal låtar skickats in till P4 Västernorrland under våren står nu sex stycken bidrag kvar. På torsdagen den 16 juni intar de scenen i direktsändning på torget i Kramfors.
– Jag blir lika glad varje gång när jag ser hur många som skickar in, säger projektledaren Karin Lönnå.

Annons

Musik och låtar i alla dess former och konstellationer och nu filats ner till sex bidrag. För nionde året i rad arrangeras Svensktoppen nästa för att hitta musiktalanger överallt i hela Sverige. Sedan mars månad har totalt 813 nyskrivna låtar skickats in. Nu är det dags för de lokala finalerna. Den 16 juni kommer turen till Kramfors i en direktsändning på torget.

– Vi har aldrig varit i Kramfors tidigare så det känns jätteroligt, säger Karin Lönnå som är projektledare för Svensktoppen nästa.

I vanlig ordning kommer det bjudas på olika musik genrer. Det kommer bjudas på allt från country till ABBA-influerade låtar. Men även om de är olika har de en sak gemensamt.

– Det slog mig när jag lyssnade på låtarna att de alla handlar om livet. Hur vi människor förhåller oss till varandra och vår tillvaro samt våra erfarenheter, säger Karin.

Finns det ett framgångskoncept?

– Det är viktigt med produktionen bakom bidragen. Det kan i vissa fall faktiskt falla på en dålig inspelning. En bra låt som kommer med är bra paketerad så att den också kan sedan spelas i våra musikflöden, säger Karin.

När jurygrupperna sitter tillsammans för att bestämma vilka bidrag som ska gå vidare vet de endast vad låten heter och låter. Men att sedan välja ut vilka som går till lokalfinalen är inte det lättaste.

– Det är svårt att välja ut. Alla jurymedlemmar är verksamma i musikbranschen på olika sätt och har sin utgångspunkt, och då kan åsikterna skilja sig åt, säger Karin.

De lokala finalerna är ett första steg för att ta sig vidare i tävlingen. Där kommer det utses vilka som blir lokala vinnare genom att jurygruppen tillsammans med publiken får vara med och rösta. Båda har lika mycket makt. När alla de lokala finalerna är över utser juryn 8 av 25 lokala vinnarna som slutligen ska tävla i riksfinalen.

– Det är en unik chans att nå ut till en jättestor publik och att vinnaren sedan får spelas på Sveriges största radiokanal, det är verkligen unikt, säger Karin.

I augusti månad arrangeras riksfinalen där de tävlanden får uppträda och slutligen utses en vinnare. Priset är en utmanarchans till Svensktoppen. Som ett bonuspris erbjuds även en av finalisterna en medverkan under 2017 års upplaga av Melodifestivalen.

Lokala finalen i länet sker på torget i Kramfors klockan 17:30

Mer läsning

Annons