Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio gästmusiker firar tio år i Stöde

/
  • Måndag kväll är det åter dags för Lars Jönsson och hans musiker att inviga Stöde Musikvecka. Här spelar han fyrhändigt piano med Martin Klett under fjolårets musikvecka.

När Stöde Musikvecka firar tio år kommer tio gästmusiker - plus en orkester - till kammarkonserterna.
Konstnärliga ledaren Lars Jönsson har satsat mer på glädjen i årets repertoar.

Annons

Måndag den 27 juli 19.00 inleds den tionde upplagan av Stöde Musikvecka i Stöde kyrka. Och visst hänger det ihop med jubiléet att publiken får återhöra ett par av de musiker som varit viktiga under de år som gått, som flöjtisten Veronica Fuchs och fagottisten/saxofonisten Libor Sima.

Tillsammans med resten av Simas trio, två pianister och en stråkkvartett blir det tio musiker. Men i år finns också Nordiska Kammarorkesterns stråkar med i två konserter. På onsdagen spelar gästerna från Tyskland solo till orkestern.

– Vi har hittat en del dubbelkonserter. Cellisten Charles Duflot är väldigt bra på barockmusik så Vivaldi passar bra, och att spela Kurt Atterberg är någon som stråkmusikerna ser fram emot, säger Lars Jönsson.

Han berättar att gästerna också är lyckliga över Edvard Griegs stråkkvartett, som avslutar invigningskonserten på måndag kväll. Konserten har nordiskt tema och här bjuds också Jean Sibelius, Carl Nielsen och svenske Bernhard Crusell, vars klarinettkvartett också är utgiven som flöjtdito.

En skillnad i programmet från tidigare år är att ingen konsert har ett extra allvarligt tema.

– I år tänkte vi ta det lite lättare. Men jag vore inte jag om jag inte la in lite allvar i de andra programmen, säger Lars Jönsson.

I onsdagens konsert "Människor, Minnen, Myter och Musik" finns till exempel komponisterna Erwin Schulhoff, som dog i krigsfångläger, och Joachim Stutschewsky, vars samlingar av judisk musik räddades undan Förintelsen genom att han tidigt utvandrade till Palestina. På torsdagen möter Nordiska Kammarorkestern Libor Sima och hans jazzgrupp.

– Libor Sima är en fantastisk kompositör och har skrivit stycket "Patterns" för sin trio och orkestern. Trion är lika mycket klassiska som jazzmusiker och det de gör är inte crossover utan en helt egen stil, säger Lars Jönsson.

Till fredagskonserten "Hollywood!" har han hittat äldre komponister som var pionjärer inom filmmusiken.

– Erich Korngold är filmmusikens fader. Han gjorde också mycket för att förbättra tekniken för inspelning och såg filmmusiken som en helt seriös vidareutveckling av operan, där man låter musiken understryka handlingen, säger Lars Jönsson.

På lördag avslutas veckan med "Watermusic". Stöde ligger vid vatten och musiken har på ett eller annat sätt vattenanknytning.

– Libor Simas "Blue wave" är skriven under en kryssning och inspirerad av det monotona gunget och propellerljud. Och så slutar vi med Schuberts stora Forellkvintett, säger Lars Jönsson.

Veckan följer traditionen att ge något för barnen, något för jazz-, dragspels- och världsmusikvännerna och en orgelkonsert. Men tonvikten ligger som alltid på kammarmusik.

Annons