Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urkult går mot strömmen – fixar jämställt på scenen: "Inget problem att hitta kvinnliga musiker"

Mansdominansen bland akterna på Sveriges festivaler är stor. Men på festivalen Urkult i Näsåker råder balans.

Annons

– Vi jobbar med en långsiktig målsättning om 50/50 kvinnliga och manliga akter, det har vi tänkt ut för länge sen, säger Karin Jansson Vikström, festivalsamordnare på Urkult.

Att jobba med ett jämställdhetstänk är inte något nytt för festivalen Urkult i Näsåker.

Föreningen Jämställd festival släppte under onsdagen sin statistik över könsfördelningen bland akterna på tio av Sveriges musikfestivaler. Det är för femte året i rad som föreningen granskat festivalscenerna i Sverige och även om statistiken visar att andelen mansdominerade akter minskat från 79 till 69 procent under de här åren, är festivalscenerna i stort fortfarande en bra bit från att vara jämställda.

På Urkult jobbar man aktivt med jämställdhet på alla plan, inte bara med bokningar av artister. Alla som jobbar med festivalen ska känna sig välkomna och festivalledningen strävar efter jämställdhet även bland de ideella ansvarspersonerna. Det berättar festivalsamordnaren Karin Jansson Vikström. Hon menar på att festivalen ända sedan starten för över 20 år sedan haft ett medvetet tänk kring den här typen av frågor.

– Urkult har erfarenhet av att arbeta med de här frågorna. Solidaritet, natur och kultur är lite vårt tema, säger hon.

Hon berättar också att det ibland kan kännas märkligt att sitta och diskutera kön, men att det är ett jobb vi alla måste göra tillsammans. Att vi måste hjälpas åt.

Vad säger du till kritiker som menar att talang borde gå före kön?

– Hela världen är full av bra musiker! Det är inget problem att hitta varken kvinnliga eller manliga musiker, säger Karin Jansson Vikström, festivalsamordnare på Urkult.

Fördelningen bland Urkults bokade artister 2016:

41 % mansdominerade

44 % kvinnodominerade

15 % mixade akter

Siffror från Jämställd festival

Mer läsning

Annons