Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikschlaget vill bjuda på glitter och glamour

På måndag släpps biljetterna till Musikschlaget – en stor musiktävling för personer med funktionsnedsättningar.
Bandet Maitraiders, som är med och arrangerar, kommer att spela på efterfesten på Aveny.
– Det ska kännas som en riktig melodifestival med glitter och glamour, säger gitarristen Klas Ersson.

Annons

Lördag den 5 november smäller det. Då ska röda mattan rullas ut och limousinen köras fram för tävlingsdeltagarna. Sveriges första melodifestival för utvecklingsstörda och personer med andra typer av funktionsnedsättningar hålls i Sundsvall. Arrangörer är Maitraiders och studieförbundet Bilda.

Av de sexton tävlingsbidrag som skickades in från hela landet har tio valts ut av en hemlig jury. Grupperna kommer från Lund i söder till Östersund i norr, och det är pop och rock som dominerar.

Landstinget Västernorrland har gått in med en grundplåt på 110 000 kronor, men det dubbla behövs om kvällen ska bli så glittrig som arrangörerna vill. Så nu startar en intensiv period med hårt arbete och marknadsföring.

– Vi hoppas att näringslivet vill vara med och stödja ett sånt här arrangemang. Vi vänder oss till en ekonomiskt svag grupp och vi vill kunna bjuda deltagarna på resa och boende, säger Olle Norberg, kultur- och musikkonsulent på Bilda.

Idén till Musikschlaget väcktes redan 2006 när Maitraiders var med i en internationelll musiktävling i Aten.

– Vi hamnade på ett stort jäkla hotell där man åt tills man sprack, säger Roger Jonsson, trummis i Maitraiders.

Men tekniken var desto sämre, med rundgång och annat strul. "Det här var den värsta skiten jag varit med om", sa Roger när han klev av scenen. Sundsvallsbandet slutade ändå på en hedrande sjätteplats av 15 länder – och på planet hem kom tankarna på att "det här kan vi också göra, fast mycket bättre".

Biljetter till helkvällen med trerätters middag säljs via Entré Sundsvall. Det hela börjar med mingel vid 17 och runt klockan 19 börjar tävlingen. Maitraiders är säkra på att folk kommer att gå man ur huse på gruppboendena, men allmänheten är förstås också välkommen.

En jury utser vinnaren. Sundsvallskonstnären Björn Gimstedt ska formge förstapriset, som blir ett vandringspris, och glaskonstnären Lisbeth Malm ska ta fram plaketter till de tävlande.

Planer finns på att sända Musikschlaget live på nätet och får arrangörerna som de vill ska Musikschlaget bli ännu större och återkomma varje år.

– Det här ska utvecklas, kanske med tävlande från Finland, Norge och Danmark, säger handledaren Torbjörn Åberg.

– Och så får vi hoppas att det blir direktsänd tv nästa år, fyller Olle Norberg i.

Annons