Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikskolans sista adventskonsert?

På lördag ger musikskolan sin traditionella adventskonsert i Bergsjö kyrka.
 Det kan bli den sista, säger musikläraren Kajsa Proos.

Varken lärare eller elever tror på den nya organisationen som enligt ledande politiker och tjänstemän enbart ger en organisatorisk förändring, inte något negativt innehållsmässigt. Det framkommer tydligt när ST på tisdagskvällen träffar övande lärare och elever på Harmångersskolan.

Totalt förkastlig organisation, bedömer Kajsa Proos, många gånger hyllad för inte minst sitt arbete att skapa unga musiker som vågar och vill framträda på konserter.

Vi lärare kommer inte att hinna med då det blir större grupper. Eleverna är på olika nivåer.

Kollegan Ulf Wrangstål resonerar på samma sätt. För att alls få musiker till konserter gäller det att varje elev har en god, individuell skicklighet. Och det är denna bas som kan gå förlorad om det blir stora elevgrupper på elevens val jämfört med den instrumentalundervisning som nu ges för en - två elever i stöten.

Mimmi Ingelman-Åslund, Bergsjö, en av de elever som samlat in namn för musikskolan, befarar också att det efter lördagens adventskonsert med violingruppen i centrum blir slut med liknande evenemang.

Emma Palmcrantz, Jättendal, kanske lämnar musikskolan.

Jag kanske väljer något annat än musik om det blir stora grupper.

Lars Elverovski, lärare, tror inte att den nya organisationen vinner i längden. Lärarna är inte negativa till engagemang av studieförbund men det är högst ovisst om det alls blir något sådant.

Vid slagverksundervisning kan man ha enbart en elev i taget, konstaterar Elverovski.

98 procent av landets kommuner har musik- och/eller kulturskola. Nordanstig blir en av de sex-sju kommuner i landet som blir utan.

Samtidigt som en rad bas-nedskärningar sker inom skolan och omsorgen behålls rektorstjänsterna och det förstärks i toppen med nya verksamhetschefstjänster.