
Mycket arbete bakom dyr delikatess

Kalixlöjrommen är den enda vara i Sverige som har namnskyddats av EU och det innebär att den likställs med delikatesser som parmaskinka och Stiltonost.
Njurundafiskaren Bo Sillman har tillbringat drygt en månad i Bottenviken i jakt på den åtråvärda rommen.
I september lämnade Bo Sillman Lörudden för att bege sig till Kalix med sin fiskebåt Irene. Nu är han tillbaka vid Njurundakusten igen.
– Det var blåst och regn mest hela tiden. Det var sydlig blåst varje dag och högt vatten, mer än en meter högre än normalt. Vi hade bara tre dagar sol.
Gallringen och klämningen av fisken har skötts av ett 15-tal anställda, många av dem ungdomar. Michael Åhlund är anställd av Bo Sillman och i Kalix har han ansvarat för gallringen. Han tycker att det är skönt att vara hemma igen.
– Man har såklart längtat efter familjen, speciellt på helgerna, säger han.
Bosse tycker också att det är skönt att komma hem, speciellt då fiskefångsten varit god.
– Det har gått bättre än i fjol. Vi har fått kanske 10 till 15 procent mer fisk fast vädret har varit dåligt. Om vi hade haft bra väder hade det gått ännu bättre, säger Bosse.
Drygt 50 ton siklöja har Sillman och hans kollega tagit upp. Av den mängd fisk får man ut drygt 5 procent rom. Bosses fru Kerstin följer också med till Kalix och det är hon som har hand om hanteringen av löjrommen, den viktigaste delen i processen.
Kerstin förklarar hur det går till. Rommen vispas för att hinnorna ska gå sönder, sen slår man på vatten för att göra rent rommen och få bort smuts och hinnor . Rommen hälls sedan i en ställning med silduk för att rengöras ytterligare en gång.
Exakt 4 procent salt ska sedan tillsättas.
– Det är jätteviktigt att det blir rätt mängd salt. Det måste vara exakt på grammet, berättar Kerstin.
Rommen ska sedan stå i åtta, nio timmar innan den kan förpackas. Efterfrågan på delikatessen är stor och Bosse, Kerstin och Michael förstår varför.
– Det är det godaste som finns. Jag tycker att det passar bäst på rostat bröd med rödlök och crème fraiche, säger Michael.
Restaurang Invito i Sundsvall serverar Kalixlöjrom och restaurangchefen Andreas Pellfock är lyrisk över smaken.
– Jag har smakat rysk kaviar men jag tycker att löjrommen är bra mycket bättre, säger han.
Han menar att man inte ska krångla till det för mycket när man serverar eller lagar mat med löjrom.
– Många dricker gärna öl eller snaps till men vi rekommenderar champagne, smakerna passar bra ihop och jag tycker att det är det ultimata.
-
Skyddad av EU
Kalixlöjrom kommer från siklöjan.
Siklöjan fiskas i bräckt vatten från ett område strax söder om Piteå upp till Haparanda.
Fisket äger rum mellan 20 september och 31 oktober eftersom siklöjan måste fiskas före leken.
Förra året beslutade EU att Kalixlöjrommen skulle få en skyddad ursprungsbeteckning. Det är det första svenska livsmedlet att få det skyddet. Enbart siklöjrom som har sitt ursprung i Bottenviken får heta Kalixlöjrom.
I och med namnskyddet ingår det i ett gott sällskap. Samma skydd har också bland annat parmaskinka och Stiltonost.
I affärer i Stockholm kan Kalixlöjrommen kosta kring 1500 kronor och upp till kring 2 000 kronor. Enligt Andreas Pellfock på Invito kostar den drygt hälften i Sundsvall och norra Sverige.