Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket av vårt arbete syns inte utåt

Annons

Replik på ”Upp till protest Sundsvallsbor”, ST 19 oktober.

Signaturen ”Rutor” önskar i en insändare att undertecknad ska synas mer. Det har jag inte något emot, men allt som jag eller resten av kommunledningen gör syns långt ifrån alltid i exempelvis tidningar, radio eller tv. Den stora merparten av vårt arbete sker i själva verket genom ett stort antal möten och samtal, såväl formellt som informellt, som inte direkt leder till en nyhet. Själv gör jag i genomsnitt ett verksamhetsbesök i veckan i kombination med många andra offentliga möten, och jag sätter stort värde i att alltid svara på journalisters frågor och bemöta den kritik som kan uppstå. För den som är nyfiken på mina vardagsåtaganden är det fullt möjligt att följa mig på twitter via @Peder_Bjork.

”Rutor” riktar i sin insändare också kritik mot bland annat investeringar i exempelvis Stora torget eller en ny simhall och ställer det mot pengar till lärare i skolan. Jag ser det inte som ett motsatsförhållande, utan vill se att vi klarar båda delarna. Skolan i Sundsvall har mer ekonomiska resurser än skolor i de flesta andra kommuner och oberoende granskningar har visat att dessa resurser är fullt rimliga, men det gäller att klokt hushålla med medlen. När budgeten under året överskridits med 15 miljoner kronor (mindre än en procent av budgeten) vore det oansvarigt om vi som folkvalda inte reagerar och beslutar om åtgärder.

För att Sundsvall även ska vara attraktivt framöver krävs investeringar i utformningen av vår stad. Det är vi över blockgränserna politiskt överens om. Det är i ljuset av detta som investeringar i Stora torget ska ses. Det är samtidigt viktigt att påpeka att om vi avstår en investering på 40 miljoner kronor innebär inte det per automatik att 40 miljoner kronor kan användas i drift av annan verksamhet.

För att vi även framöver ska kunna investera i verksamhet och utveckling av Sundsvall gäller det att vi utnyttjar våra skattemedel på ett så effektivt sätt som möjligt. Det är mitt och övriga förtroendevaldas ansvar att följa upp den ekonomiska hanteringen i kommunen. Fördyringar eller överskridande av budget tar vi inte lätt på. Precis som med våra vardagliga aktiviteter är det dock långt ifrån alltid som vidtagna åtgärder syns i media.

Peder Björk (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel