Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mycket har hänt sedan senaste 25 bästalistan"

Åren går och det är nu 16 år sedan vi lämnade 1900-talet, med en 25-bästalista som en slags slutsummering av det förra århundradet.
Minns ni vem som toppade? Jo, brottaren Gösta Andersson, "Granit-Gösta" kallad, med en annan gammal SAIK:are bakom sig i form av Rudolf "Preven" Svedberg.
Rätt, tyckte vi då, men ska vi nu försöka spegla idrotten under ST:s 175 levnadsår känns vår inventering från millennieskiftet som en bra utgångspunkt – och vad passar då bättre än att fräscha upp den där listan?!

I samband med årets slutliga jurymöte gällande ST-pokalen satt vi och resonerade kring gamla tider och jättejobbet med den där 25-bästalistan, där vi presenterade namnen varannan söndag under ett helt år, och vi var rörande överens om att en hel del hänt under 2000-talet.

Tydligast syns det i toppen på listan.

Om vi bara tittar på de fyra främsta namnen kvartstår endast Granit-Gösta, övriga får ursäkta, för nu har såväl Magdalena Forsberg som Lars Frölander avancerat och Henrik Zetterberg, som precis börjat etablera sig i Timrås A-lag när den förra listan upprättades, måste ju också lyftas in och upp ...

Sundsvalls Tidnings ägare och redaktörer insåg tidigt under det förra århundradet att det här med idrottsresultat och rapporter från matcher och tävlingar i tidningen hade kommit för att stanna, så när det som kallats Sveriges största folkrörelse växte så det knakade under 1900-talets första årtionden, ja då dröjde det heller inte länge innan ST hade personal som såg till att folk fick läsa om både lokala hjältar och fenomen från stora vida världen ...

Detta var förstås till hjälp när idén föddes om att dokumentera 100 års idrottande, genom en topplista med namn det verkligen snackats om och som gjort avtryck.

Ett par årsböcker, utgivna 1981 och 1994, gav också ett extra faktaunderlag, liksom det faktum att tidningen ända sedan 1940 delat ut ST-pokalen till den som anses ha varit bäst eller svarat för årets främsta prestation.

Undertecknad var i allra högsta grad med och utformade den förra 25-bästalistan och det vi då lade extra stor vikt vid var meriterna – gärna internationella, det vill säga i hårdast möjliga konkurrens – under tiden han eller hon var verksam i Medelpad, representerande en förening här hemma ...

Det gjorde att exempelvis tennisproffset Peter Lundgren inte fick plats och inte heller mångåriga bandystjärnan Ingemar Aava räckte till i jämförelse med dubble världsmästaren Thomas Fransson, som var med om den historiska triumfen i Chabarovsk 1981, då Sverige för första gången fick lyfta VM-pokalen som VM-vinnare. Och här höll vi oss också strikt till så kallade RF-sporter, det vill säga idrottsgrenar som sorterar under ett förbund anslutet till Riksidrottsförbundet.

En och annan lyfter kanske litet förvånat på ögonbrynen över brottningsdominansen då, 1999, men då är det på sin plats att påminna om att brottning var stort i hela Sverige ända in på 1970–80-talen, och i Medelpad något av en "nationalsport" tillsammans med ishockeyn.

Vilket också syntes på antalet namn på 25-bästalistan då – och som syns på den nya, som presenteras i det här reportaget.

Nya namn är 80:orna, hockeyproffset i Detroit, Henrik Zetterberg, och rekordsimmerskan från det sena 1990- och tidiga 2000-talet, Anna-Karin Kammerling, samt den olympiska bronsmedaljösen från Sotji och tillika världscupdominanten i skicross, Anna Holmlund.

Anna får i och med detta symbolisera den nya, ska vi säga "moderna" (?) idrotten ...

Men vem ska då toppa?

Jo, där placerar jag utan större tvekan Magdalena Forsberg, Sundsvall Biathlons megastjärna, som alltså vann världscupen i skidskytte totalt sex år i följd mellan 1997–2002. Hon vann också mängder med delsegrar i världscupen, erövrade om vi räknat rätt 13 VM-medaljer och kronan på verket kom i Salt Lake City, där "Magda" äntligen tog de där OS-medaljerna som hon tippades ta redan i Nagano 1998.

Det blev visserligen inget OS-guld, men brons räcker också långt när det handlar om att infria en hel nations förväntningar och klara av att hantera egna högt satta mål.

Magdalena Forsberg från Bergeforsen i Timrå har hur som helst gått till historien som skidskyttesportens genom tiderna klarast lysande stjärna på damsidan.

Att hon också vann svenska folkets sympati och hjärtan visar det faktum att hon vid hela fyra tillfällen vann Jerringprisets omröstning, och jag tror också att en och annan som inte förstått storheten med Magda tidigare blev övertygad på ett annat sätt efter att ha sett henne i aktion under TV-succén Mästarnas Mästare 2013.

Hon vann alltså där också, elva år efter att den aktiva idrottskärriären avslutats ...