Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket om en bortglömd mångsysslande konstnär

Erik J Bergström: Resor med penna, pensel och palett
Utgivning: Erik J Bergström

Det är många som kanske vet att Sven Linnborg är Jämtlands mest välkände kyrkomålare. Men det som i stort sätt är okänt för de flesta är att han började sin banan som konstnär i Sundsvall på 1870-talet. Efter tre utbildningsår i Stockholm återvände han till Sundsvall och levde ett tag på att sälja kopierad konst till skogs- och sågverkspatroner. Sven Linnborg fick bra kontakt med grosshandlare Nils Olof Näs i Östersund och målade bland annat av hans sågverksvilla och utskeppningshamnen vid Nyhamn i Njurunda.

Jämtlandsmålaren fördjupade sitt konstnärskap genom studier i både Köpenhamn och Paris. Redan innan resan till Frankrike, där han lärde sig kyrkmålning, hade han tankar på kyrkmålningar och altartavlor. Han deklarerade i tidningarna att han skulle göra altartavlan till Åres sockens nya kyrka.

Överhuvudtaget är Sven Linnborg som konstnär ganska bortgömd. Detta trots att hans målningar beskrevs flitigt i pressen, under glansdagarna från slutet av 1880-talet till en bit in på 1900-talet.

Sven Linnborg, som föddes i Lillhärdal i södra Härjedalen 1857, var inte bara en målare. Han var också en flitig skribent i lokalpressen och diktade under bland annat pseudonymen Jöns Millefolium, luffande poet. När han dog 1932 hade han skrivit sina memoarer.

Erik J Bergström har skrivit en bok om ett fascinerande levnadsöde. Men det är inte en ren biografi. Sidorna rymmer åtskilliga andra historier som utspelade sig i Jämtland, Sverige och ute i världen. Visst är det inressant, men det blir lite rörigt när allt ska redovisas.

Det som däremot är enormt roligt är att boken är full av illustrationer som visar en konstnär med en enorm bredd. Boken kan ses som ett försök att återupprätta en i dag nästan helt bortglömd konstnär.