Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket slarv med webben

/

Annons
Dansbandens hemsidor borde vara en alldeles utmärkt plattform att kommunicera med sin publik ifrån. Att det ska vara så svårt att förstå.
Under den gångna veckan tog jag mig en runda i cyberspace och kollade saken. Det var ingen uppbygglig syn. Nej, i många av fallen snudd på katastrof. Alldeles för många band struntar i sina hemsidor (sin publik!). Ren nonchalans, vill jag påstå. Bättre att plocka bort dem helt än att publicera inaktuellt skräp som bara irriterar besökaren.
Jag tänker inte svartmåla några, det får dansbandssurfarna göra själva, men några exempel och synpunkter på bra och dåligt ska ni få.
Jannez (www.jannez.nu) är ett av våra absolut mest populära band med massor av fans runt om i landet. Med en hemsida värd namnet skulle de säkert ha högtrafik på sajten. En uppdaterad spelplan applåderar vi, men jag hittar ingen historik över bandet, ingen presentation av medlemmarna. Inga publikbilder sedan november i fjol, inga smakprov på nya plattan, inga svar på fansens besök i gästboken.
Torftigt! Absolut inte värdigt ett band av den klassen.
Kolla Blender (www.blender.se) Ett föredöme på en sajt i tiden som bjuder besökaren på diverse smaskens. Snabba uppdateringar, spelplan på rullist i överkanten, gästbok med personliga svar från killarna. Dagböcker från samtliga medlemmar. Bra text/bildmaterial. Smakprov på musik. Lasse Lundberg och kompani skulle kunna bjuda in till studiecirkel i ämnet för sina kolleger. Bäst i Sverige.
Kanske vågat att påstå det för jag har inte kollat alla 527 hemsidor som finns i ämnet, men det är i alla fall det bästa exemplet på gott föredöme som jag hittat. Svänzons (www.svanzons.se) håller snudd på blenderklass och verkar verkligen bry sig om sin publik. Dit hör även Black Jack (www.blackjack.se). God fart på brevlådan med personliga svar, men kunde vara lite piggare på aktualiteter och snabbare med uppdateringarna. Bra på publikbilder. Helt ok, liksom många andra: Arvingarna (något sömnig), Chiquita (traditionell), Martinez (aktuell dagbok), Jive (dåligt uppdaterad), Mats Bergmans ork (pliktskyldig), Sten & Stanley (saknar gästbok och nyheter), Surround (pigg och lättnavigerad).
Vi ger oss där. Ni kan själva gå in och kolla på era favoriter och då tycker jag ni ska göra det med kritisk blick och mejla era synpunkter direkt till banden.
En fungerande hemsida är ett rimligt krav från publiken och det är givet att någon av bandmedlemmarna ska vara webansvarig och se till att det är lite sving på sajten. Det ingår banne mig i jobbet. Märkligt vilken ovilja det verkar vara att berätta under vinjetten "aktuellt" eller "nyheter". Var finns alla roliga händelser, branschskvaller och orkestersurret? Lite hört och hänt?
Börjar en kommer massor att följa efter. Jag väntar med spänning. Som läget är i dag får man i bästa fall reda på medlemsbytena.
Har du bra exempel på sajter värda att tipsa vidare om så är du välkommen att höra av dig till perroger.carlsson@st.nu
Annons