Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket tokigt – och roligt för de små

Cecilia Rihs:
Mormor & Morfar – Älgfångardagen och andra busigheter
Vilda förlag

Morfar hoppar upp ur sängen och är jublande glad. Han ska vara cowboy i dag. Mormor vill också vara en cowboy. Men det går inte. De har bara en kossa att rida på. Men Mormor får en idé. Hon ska fånga en älg att rida på. Mormor väljer en svart cowboyhatt - hon är drottingcowboy. Morfar tar på sig en vit bagarmössa. Han är bagarcowboy – lika bra på muffins som på lasso. De får fart på kossan Flora med en jordgubbsklubba. Mormor plockar med sig äpplen för att fånga en älg. Sedan rider de båda två i väg mot skogen. På vägen passerar de en rödskäggig man som mosar vinbär i ett badkar, för att göra kalasdricka till sina kossor.

Älgritten blir inte som Mormor har tänkt sig. Väl hemma blir det stekt skallerorm med kaktusbollar (liknar mest köttbullar och potatis), sedan sover de i en högrotta uppe på ladugårdsvinden. De är det första kapitlet i barnbilderboken "Mormor & Morfar". De andra två heter "Fastna-med-rumpan-dagen" och "Peta-i-brasan-dagen".

Författaren Cecilia Rihs har verkligen skruvat till dagarna för Mormor och Morfar. Det hon ville göra var en bok där barnen ska somna med ett litet fniss, och få med sig känslan av förväntan inför nästa dag. Visst har hon fått med mycket "tokroligt" och lekfullhet. Och trots alla vansinniga upptåg finns det utrymme för lite eftertanke. Texten består nästan bara av dialoger, vilket ger fart och fläkt.

Illustrationerna är gjorda av Pia Niemi, Timrå. De här historierna kräver uttrycksfulla och detaljerade bilder. Det har Pia Niemi gjort. Bilderna är lekfulla med mängder av detaljer att fördjupa sig i. Hon har också formgivit boken som har 44 bilder.