Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket vacker vy från Myckelmyrbergets topp

Fråga: Har Medelpads högsta berg Myckelmyrberget, 578 meter över havet, fjälltundra på toppen? På ett flygfoto jag såg så ser det ut så.
Svar: Bo Ståhlberg, Stockholm

Annons

Sant är att Myckelmyrberget är Medelpads högsta topp.

Sant är också att bergsknallen mäter 578 meter över havet.

Men någon fjälltundra växer det inte allra längst upp, för där hittar du lingonris, blåbärsris, sly och en och annan gran.

Myckelmyrberget, som har positionen N 62°28,022' E 15°04,474' eller om man så vill västsydväst om tätorten Ånge, bjuder i vilket fall på hänförande och milsvid utsikt. Vid klart väder syns Havern och Haverö kyrka i söder, Holmsjön i öster och Oviksfjällen i nordväst.

Men trots den mäktiga vyn är berget ett relativt bortglömt turistmål. Tidigare fanns ett brandbevakningstorn på toppen som förbättrade utsikten ytterligare, men i dag är det mer eller mindre nermonterat.

Bara benen finns kvar.

Till Myckelmyrberget går det en bruten skogsväg som är framkomlig, men de sista 250 meterna upp till toppen blir det till att använda fötterna. Det är lätt vandring som går lätt uppför på en liten stig, som börjar vid en urblekt tavla som minner om länsstyrelsen satsning i Haveröprojektet på 80-talet.

Berget med den näpna toppen och den jättelika underkroppen är hela två miljarder år gammalt och består av en bergart som heter amfibolit. Dess namn påstås av språkforskare ha ett samband med de stora myrarna i omgivningarna.

För Myckelmyrberget ligger mitt ute i ingenstans, i vildmarken, där möjligheter finns att se björn, lo och älg.

Däremot finns det inga garantier att mobiltelefonen fungerar.

Södra Berget mäter 240 meter över havet, Nolbykullen 179, Getberget 352 och Flataklocken 465, men trots att de är mer bekanta toppar så är Myckelmyrberget Medelpads högsta berg.